Коляда для Майдану


02 лютого 2014 р. у приміщенні Львівського будинку органної та камерної музики відбувся XVII-й фестиваль української коляди “Прощання з колядою», який щорічно проводиться Львівським ставропігійним Братством св. ап. Андрія Первозваного УАПЦ. Цьогорічний захід мав дещо інший характер, він був присвячений українським патріотам на Майдані. Під час проведення розколяди братчики організували збір коштів на лікування поранених у Києві.

   Захід, який ще минулого тижня був під питання проведення у зв’язку із політичною ситуацією в Україні, зібрав велику кількість духовенства та вірних УАПЦ у Львові. Підтримати Україну прибули також українські колективи з діаспори (Польща та Румунія), а також хори храмів УАПЦ м. Львова (церкви свв. апп. Петра і Павла, Успіння Пресвятої Богородиці та хор Братства св. ап. Андрія Первозваного), Золочева та Івано-Франківська та парафія Преображення ГНІХ УГКЦ м. Львова.
   Молитвою за Україну та її народ розпочав фестиваль Митрополит Львівський УАПЦ Макарій разом із численним духовенством єпархії.
   Голос львівського «Євромайдану» Софія Федина разом із залом соборно колядували повстанські коляди. Саме під час виконання цих творів і відбувся збір коштів, результати якого було оголошено наприкінці розколяди. До збірки долучилися і хор Преображенської церкви УГКЦ м. Львова, які склали пожертву у сумі 1000,00 грн., і ансамбль «Відимо» з Польщі які вже вдруге передав теплі речі для Майдану, і парафія с. Софії м. Bayonne УПЦ в США (500 грн.). Всього було зібрано 13000,00 грн. та 50 євро.
   Як зазначив голова організаційного комітету Юрій Федів: «Цього дня ми об’єднали в молитві сотні львів’ян, адже ще до самого фестивалю ми з представниками діаспори колядували у трьох парафіях УАПЦ (Винниках, Успенській церкві та Покровській, що в районі ринку «Південний»). Ми зуміли ще раз зібрати кошти для потерпілих та водночас організували творчу зустріч наших колективів та добрих друзів».
   Під час виступу братського хору до львів’ян та представників діаспори звернувся Олег Панас, який подякував усім за підтримку в час його переслідування.
   Завершився фестиваль «Прощання з колядою» соборною молитвою за Україну «Боже Великий».
   Хочемо подякувати усім братчикам, хто прилучився до проведення фестивалю, а особливо парафіянам винниківської (п. Марії Банах, Роману Максимовичу та о. Василю Петрику), Успення Богородиці, Успення праведної Анни (Голоско) церков та хору храму св. арх. Михаїла (м. Львів, вул. Каховська).