У Львові вшанували пам’ять новомучеників УАПЦ


26 листопада, коли всі українці у світі хвилиною мовчання та із сумом на серці згадували найтрагічнішу сторінку в історії нашого народу – Голодомор 1932-1933 рр., православна громада м. Львова вшанувала пам’ять новомучеників українських.

Пам’ятну академію у Музеї історії релігії організувало Львівське крайове ставропігійне Братство святого апостола Андрія Первозваного. За режисерською постановкою п. Віри Маркович присутні переслися у 1921 рік: Перший помісний собор, наречення та возведення у чин митрополита Василя Липківського, гнобливий тиск із боку НКВС, ліквідація кафедральних громад, в тому числі і Софіївського собору у м. Києві, арешти….розстріли….

Духовний супровід духовенства золочівського деканату УАПЦ та хору першої відродженої громади УАПЦ свв. апп. Петра і Павла м. Львова, зворушливі постановки дитячої школи «Християнська надія» при церкві Успіння Богородиці залишили відбиток у серцях вірних, які в цей день молитовно вшановували тисячі невинно убієнних вірних УАПЦ.  

Радянський режим у 1930-х роках жорстоко розправився із відродженою УАПЦ  -  29 із 32-х єпископів, понад 3000 свячеників, сотні тисяч активних мирян віддали життя тільки за те, що були свідомі патріоти своєї української церкви. 

Митрополит Василь Липківський, який засвітив промінь української Помісної Церкви, не зважаючи на старечий вік, закінчив своє життя мученицькою смертю:  В одній зі своїх статей від 1930 р. митрополит писав: "Кожна держава, яка б вона не була ворожа до християнства, все ж якусь релігію визнавала, давала їй певне місце в себе. Радянська комуністична влада, що опанувала бувшою російською державою, зовсім не визнає ніякої релігії, не дає їй жодного місця в своєму суспільстві, вважає її головним ворогом комуністично-соціялістичного ладу і тому цілковите знищення релігії в своїй державі вважає за головне своє завдання". 

27 листопада 1937 року за постановою "трійки" НКВС у Київській в'язниці розстріляли першого Митрополита Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ) Василя Липківського. Так трагічно закінчився земний шлях Великого Митрополита-страдника, який жертовно й самовіддано служив Богові, Церкві Христовій та українському народові. Третім Помісним собором у 1997 році 27 листопада внесено у церковний календар УАПЦ молитовне вшанування першоієрарха УАПЦ, священномученика Василя Липківського й усього сонму святих українських новомучеників (1917-1991), жорстоко закатованих радянським тоталітарним режимом.