РАНКОВІ МОЛИТВИ


Поклавши на себе тричі знак хреста, промов:

В iм’я Отця, i Сина, i Святого Духа. Амiнь.

Господи Iсусе Христе, Сину Божий, молитвами пречистої Твоєї Матерi й усiх святих, помилуй нас. Амiнь.

Слава Тобi, Боже наш, слава Тобi.

Молитва до Святого Духа

Царю Небесний, Утiшителю, Душе iстини, що всюди єси i все наповняєш, Скарбе добра i життя Подателю, прийди i вселися в нас, i очисти нас вiд усякої скверни, i спаси, Милосердний, душi нашi.*

Трисвяте

Святий Боже, Святий Крiпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас (тричi).

Слава Отцю, i Сину, i Святому Духовi, i нинi, i повсякчас, i на вiки вiчнi. Амiнь.

Молитва до Пресвятої Тройцi

Пресвятая Тройце, помилуй нас; Господи, очисти грiхи нашi; Владико, прости беззаконня нашi; Святий, зглянься i зцiли немочi нашi iмени Твого ради.

Господи, помилуй (тричi).

Слава Отцю, i Сину, i Святому Духовi, і нинi, i повсякчас, i на вiки вiчнi. Амiнь.

Молитва  Господня

Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться iм’я Твоє, нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небi, так i на землi. Хлiб наш насущний дай нам сьогоднi, i прости нам провини нашi, як i ми прощаємо винуватцям нашим; i не введи нас у спокусу, але визволи нас вiд лукавого.

(Якщо священик, виголошує: Бо Твоє є Царство, i сила, i слава, Отця, i Сина, i Святого Духа, нині, i повсякчас, i на вiки вічні.)  Амiнь.

Троїчнi тропарi

Вставши вiд сну, припадаємо до Тебе, Милосердний, i ангельську пiсню спiваємо Тобi, Всемогутнiй: Свят, Свят, Свят єси, Боже, молитвами Богородицi помилуй нас.

Слава... Ти, Господи, що вiд сну пiдняв мене, просвiти мені розум i серце, i уста мої вiдкрий, щоб пiснею прославляти Тебе, Свята Тройце: Свят, Свят, Свят єси, Боже, молитвами Богородицi помилуй нас.

I нинi... Несподiвано Суддя прийде, i вчинки кожного виявляться; тому зо страхом взиваймо опiвночi: Свят, Свят, Свят єси, Боже, молитвами Богородицi помилуй нас.

Господи, помилуй (12 разiв).

Молитва до Пресвятої Тройцi

Вставши вiд сну, подяку приношу Тобi, Пресвятая Тройце, Боже наш, що Ти з великої ласки Твоєї i довготерпiння не прогнiвався на мене, лiнивого та грiшного, i не дав менi загинути з моїми грiхами, але з властивим Тобi чоловiколюбством пiдняв мене вiд сну, щоб зранку я прославляв владу Твою. I нинi просвiти мої очi духовнi, вiдкрий уста мої, щоб навчатися слова Твого i розумiти заповiдi Твої, i чинити волю Твою, i вихваляти Тебе в сердечному прославленнi, i в пiснях славити всесвяте iм’я Твоє – Отця, i Сина, i Святого Духа, нині, i повсякчас, i на вiки вiчнi. Амiнь.

Прийдiть, поклонiмось... Псалом 50. Символ вiри.

Молитва 1, святого Макарiя Великого

Боже, очисти мене грiшного, бо я нiколи нiчого доброго не вчинив перед Тобою; але визволи мене вiд усього злого, i нехай буде в менi воля Твоя, щоб неосудно я вiдкрив уста мої грiшнi i славив святе iм’я Твоє – Отця, i Сина, i Святого Духа, нині, i повсякчас, i на вiки вiчнi. Амiнь.

Молитва 2, того ж святого

Вставши вiд сну, ранiшню пiсню приношу Тобi, Спасе, i, благаючи, кличу до Тебе: не дай менi заснути в грiховній смерті, але будь щедрий до мене, Ти, що з волi своєї розп’явся, i мене, що в лiнощах лежу, спонукай швидше встати i спаси мене в стояннi й молитвi перед Тобою, i пiсля ночi осяй менi день безгрiшний, Христе Боже, i спаси мене.

Молитва 3, того ж святого

До Тебе, Владико Чоловiколюбче, вставши пiсля сну, вдаюся, i до справ Твоїх стаю з Твоєї ласки, i молюся Тобi: допомагай менi повсякчасно й у всякому дiлi, та захисти мене вiд усього лихого, що є в свiтi, i вiд диявольської спокуси, i спаси мене, i введи в Царство Твоє вiчне. Бо Ти мене створив i дбаєш про мене, щоб обдарувати мене всяким добром; на Тебе вся моя надiя i Тебе я щиро славлю, нині, i повсякчас, i на вiки вiчнi. Амiнь.

Молитва 4, того ж святого

Господи, що з великої ласки Твоєї та щедрости Твоєї дав менi, рабу Твоєму, минулу нiч перебути без напасти вiд усього злого i супротивника, Ти Сам, Владико, Сотворителю всього, сподоби мене при свiтлi Твоєї iстини з просвiтленим серцем творити волю Твою, нині, i повсякчас, i на вiки вiчнi. Амінь.

Молитва 5, святого Василiя Великого

Господи Вседержителю, Боже сил i всього тiлесного, що живеш на височинах і споглядаєш на вбогих, випробовуєш серця й думки і все приховане і потаємне в людинi наперед виявляєш, Безпочаткове й повсякчасне Свiтло, в якому немає змiни чи отінення; Сам, Безсмертний Царю, прийми благання нашi, які в теперішню годину, зважуючись на безліч Твоїх щедрот, чинимо до Тебе від скверних вуст. І прости нам провини нашi, що вчинком, і словом, і думкою, зі знання чи незнання ми вчинили; i очисти нас вiд усякої скверни тiла й духу. I даруй нам чистим серцем і тверезою думкою пройти всю нiч теперiшнього життя, в очікуванні на прихід того свiтлого й об’явленого дня Єдинородного Твого Сина, Господа і Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, в котрий Суддя всіх прийде зі славою, щоб віддати кожному за вчинки його. Нехай не занепалими й зледачілими, але в бадьорості й зведені до дії ми виявимось готовими і ввійдемо з Ним у радість і божественну оселю Його слави, де не перестає голос усіх, хто святкує, і невимовна насолода всіх, хто споглядає Твого лиця красу несказанну. Бо Ти єси Істинне Світло, що просвічує й освячує все, і Тебе оспівує все створіння на віки вічні. Амінь.

Молитва 6, того ж святого

Благословимо Тебе, Всевишній Боже i Милосердний Господи, за те, що виявляєш на нас повсякчас безлiч великих, недовiдомих, славних і страшних дiл Своїх, що дав нам сон на пiдтримку нашої немочi та вiдпочинок вiд працi знесиленого тiла. Дякуємо Тобi, що не погубив нас із нашими грiхами, а зі звичайною Твоєю любов’ю до людей пiдняв нас вiд сну, щоб прославляли ми Твою владу. Отже, молимо Твою безмiрну добрiсть: просвiти нашi мисленні очi, пiдведи розум наш вiд тяжкого сну лiнощiв; вiдкрий нашi уста й наповни їх похвалою Тобi, щоб ми мали змогу непохитно визнавати і славити Тебе, від усіх і всіма славленого Бога, Безпочаткового Отця з Єдинородним Твоїм Сином i Пресвятим і Благим i Животворчим Твоїм Духом, нині, i повсякчас, i на вiки вiчнi. Амiнь.

Молитва 7, до пресвятої Богородицi

Оспiвую благодать Твою, Владичице, молюся до Тебе, розум мiй благодаттю наповни. Навчи мене ходити правдиво, шляхом Христових заповiдей. Змiцни в чуваннi для пiснi Тобi, сон сумування вiдганяючи. Зв’язаного путами грiхопадiнь, молитвами Твоїми визволи, Богоневiсто. Вночi і вдень бережи мене, охороняючи вiд ворогiв, що повстають на мене. Ти, що Життяподавця Бога народила, оживи мене, через пристрастi померлого. Ти, що Свiтло невечiрнє народила, просвiти мою душу заслiплену. О, дивна Свiтлице Владики, вчини мене оселею Духа Божого. Ти, що Лiкаря породила, вилiкуй багатолiтнi пристрастi душi моєї. Схвильованого житейською бурею, направ мене на стежку покаяння. Визволи мене вiд вогню вiчного, лютої черви i пекла. Не яви мене бiсам на радiсть, винуватця багатьох грiхiв. Новим створи мене, зiстареного безсердечними грiхами, Пренепорочна. Вiльним вiд усяких мук учини мене й усiх Владику вблагай. До небесної радости мене прилучи з усiма святими, пресвятая Дiво, почуй голос негiдного раба Твого. Вiдкрий менi потiк слiз покаяння, щоб скверну душi моєї обмивали, Пречиста. Безупинно приношу Тобi стогiн серця, допомагай, Владичице. Молiння мої прийми i Боговi Добросердому принеси. Вища за ангелiв, створи й мене вищим за свiтськi пожадання. Свiтлоносна Тiне небесна, духовну благодать у менi направ. Пiдношу руки й уста на похвалу, оскверненi скверною, Всенепорочна. Рятуй мене вiд наруги душозгубної, Христа ревно благаючи, що Йому належить честь i поклонiння, нині, i повсякчас, i на вiки вiчнi. Амiнь.

Молитва 8, до Господа нашого Iсуса Христа

Многомилостивий i Всемилостивий Боже мiй, Господи Iсусе Христе, що заради великої любови зiйшов i тiло прийняв, аби спасти всiх. I знову, Спасе, спаси мене благодаттю, молю Тебе. Бо якщо б за вчинки мої мене спасав, це не благодать була б i не дарунок, але радше обов’язок: так, Багатий у щедротах i Невимовний у милостi! Той, хто вiрує в Мене, казав Ти, о Христе мiй, живий буде i не зазнає смерти повiки. Коли ж вiра в Тебе рятує смiливих – то ось, я вiрую, спаси мене, бо Ти є Бог мiй i Творець. Вiра ж замiсть учинкiв нехай заступить мене, Боже мiй, бо зовсiм не знайдемо вчинкiв, якi б виправдали мене. Але вiри моєї хай вистачає замiсть усього, вiра хай дасть вiдповiдь, вiра нехай виправдає мене, вiра нехай учинить мене причасником слави Твоєї вiчної. Нехай не викраде мене сатана, не похвалиться, Слове, що вирвав мене iз Твоїх рук i двору; але, чи хочу, чи не хочу, спаси мене, Спасе мiй, випереди його мерщiй, бо швидко загину. Адже Ти єси Бог мiй вiд лона матерi моєї. Сподоби мене, Господи, тепер полюбити Тебе так само, як колись я любив грiх, i знову попрацювати для Тебе без лiнощiв, саме так, як перше працював для сатани спокусливого. Найбiльше ж попрацюю Тобi, Господу й Богу моєму Iсусу Христу, в усi днi життя мого, нині, i повсякчас, i на вiки вiчнi. Амiнь.

Молитва 9, до ангела охоронителя

Святий Ангеле, приставлений до моєї нерозкаяної душi та до пристрасного мого життя! Не покидай мене, грiшного, i не вiдступи вiд мене за нестриманiсть мою. Не попусти злому духовi володiти мною через пристрастi мого смертного тiла. Змiцни мої немiчнi сили в боротьбi з грiхами i наставляй мене на спасенну дорогу. О, святий Ангеле Божий, охоронителю й захиснику моєї нерозкаяної душi й тiла! Прости менi все, чим образив я тебе за всi днi життя мого, i коли чим згрiшив минулої ночi, захисти мене в нинiшнiй день, і охороняй мене вiд усякої спокуси диявольської, щоб я нiякими грiхами не гнiвив Бога, i молися за мене до Господа, щоб Вiн утвердив мене у страху Своїм i показав мене гiдним слугою Своєї безмiрної доброти. Амiнь.

Молитва 10, до пресвятої Богородицi

Пресвятая Владичице моя, Богородице, святими i всесильними мольбами Твоїми вiджени вiд мене, вбогого й неприкаяного раба твого, зажуру, забуття, нерозумнiсть, недбалiсть i всi бридкi, лукавi й огудливi думки вiд неприкаяного мого серця й вiд мого затьмареного розуму; i згаси полум’я моїх пристрастей, бо я злиденний i нерозкаяний; і позбав мене вiд численних i лютих спогадiв i заходiв, i звiльни мене вiд усiх лихих дiй. Бо Ти благословенна єси вiд усiх родiв, i славиться пречесне iм’я Твоє на вiки вiчнi. Амiнь.

Молитва до святого, iм’я котрого носиш

Моли Бога за мене, святий угодниче Божий ... (iм’я), бо я щиро звертаюся до тебе, скорого помiчника i молитвеника за душу мою.

Ангельське привiтання пресвятiй Богородицi. Тропар Животворчому Хресту Господньому (стор. 8-9).

Молитва за живих

Спаси, Господи, i помилуй рабiв Твоїх: отця мого духовного ... (iм’я), батькiв моїх ... (iмена), родичiв ... (iмена), i всю родину мою, навчителiв, добродiйникiв, прихильникiв i ненависникiв моїх ... (iмена), i всiх тих, що боролися i борються за волю України, i всiх православних християн, i всяку живу душу, що Твоєї ласки i допомоги потребує.

Молитва за померлих

Упокой, Господи, душi спочилих рабiв Твоїх: батькiв моїх ... (iмена), родичiв ... (iмена), добродiйникiв моїх ... (iмена), i всiх тих, що положили життя своє за волю України i за Церкву Твою Святу, i всiх православних християн, i всяку душу, що спочила i Твоєї ласки й милосердя потребує, i прости всi грiхи їх, вiльнi й невiльнi, i даруй їм Царство Небесне, i сотвори їм вiчную пам’ять.

Пом’янник

Коли маєш час, читай замiсть коротких молитов за живих i померлих цей пом’янник.

За живих

Пом’яни, Господи Боже наш, що споконвiку Твої є милостi та щедроти, через них же Ти став людиною і розп’яття та смерть зволив перетерпiти задля тих, хто правдиво в Тебе вiрує; i воскрес iз мертвих, вознiсся на небо й сидиш праворуч Отця та споглядаєш на смиреннi благання всiх, хто цiлим серцем до Тебе взиває; прихили вухо Твоє й почуй покiрне молiння мене, негiдного раба Твого, котрий приносить за всiх людей Твоїх запашнi аромати духовнi. I серед перших пом’яни Церкву Твою Святу, Соборну й Апостольську, що її Ти надiлив Чесною Твоєю Кров’ю, i утверди, змiцни й розпростор, примнож, заспокой i повiки непоборною пекельними брамами збережи; подiли Церков утиш, хитання поганськi згаси; зруйнуй i викорени повстання єресей, i нiнащо силою Святого Духа Твого оберни (поклiн).

Спаси, Господи, i помилуй [все] святішого отця нашого [або блаженнішого отця нашого] ... [iм’я, титул глави Помісної Церкви], i святiших вселенських патрiярхiв, преосвященних митрополитiв, архиєпископiв i єпископiв православних, iєреїв же i дияконiв, i весь причет церковний, що його поставив єси пасти словесну Твою отару; i їхнiми молитвами помилуй i спаси мене, грiшного (поклiн).

Спаси, Господи, i помилуй отця мого духовного ... (iм’я) i святими його молитвами прости мої провини (поклiн).

Спаси, Господи, i помилуй боголюбиву й Богом бережену матiр Україну нашу, уряд, вiйсько і всю люднiсть її, збережи в спокої державу нашу i пiдкори потузi її всякого ворога та супротивника, i промов мирне й добре в серцях усіх, хто при владі, про Церкву Твою Святу й усiх людей Твоїх; щоб i ми в спокої тихе й безмовне життя провадили в правовiрностi, побожностi й чеснотi (поклiн).  

Спаси, Господи, i помилуй батькiв моїх ... (iмена), братiв i сестер, i родичiв моїх ... (iмена), всю родину мою i друзiв, i даруй їм Твiй спокiй i в спокої добробут (поклiн). 

Спаси, Господи, i помилуй отцiв, братiв i сестер наших, якi в Святогiрських монастирях i в українських, i в iнших мiсцях живуть i перебувають, i їхнiми молитвами помилуй i мене, грiшного (поклiн).

Спаси, Господи, i помилуй у безлiчi щедрот Твоїх усiх священномонахiв, ченцiв i черниць, i всiх, хто в цнотi, благоговiйностi й постуваннi живе в монастирях, у пустелях, печерах, горах, стовпах, затворах, проваллях кам’яних, островах морських i на кожному мiсцi Твого володарювання, хто правовiрно живе й побожно служить  i молиться Тобi; полегши їм тягар, розрадь їх у скорботi, подай їм вiд Тебе силу й мiць до подвигу та їхнiми молитвами даруй менi вiдпущення грiхiв (поклiн).

Спаси, Господи, i помилуй старих i молодих, злидарiв i сирiт і вдiв, i тих, хто перебуває у хворобi й журбi, лихах i слабуваннях, борнi й полонi, темницi й ув’язненнi,– особливо ж у гонiннi заради Тебе й вiри православної вiд народiв безбожних, вiдступникiв i єретикiв,– усiх рабiв Твоїх; пом’яни їх, вiдвiдай, змiцни, потiш i скоро силою Твоєю полегшу, свободу й порятунок їм подай (поклiн).

Спаси, Господи, i помилуй тих, хто добро нам дiє, милує i живить нас, хто дав нам милостиню i заповiв нам, негiдним, молитися за них, хто зберiгає нас у спокої; вчини милiсть Твою над ними, даруючи їм усе, що просимо для спасiння, i сприйняття вiчних благ (поклiн).

Спаси, Господи, i помилуй посланих у службу, подорожуючих, отцiв i братiв i сестер наших, i всiх православних християн (поклiн).

Спаси, Господи, i помилуй тих, кого я безумством своїм спокусив i вiд шляху спасiння вiдвернув, до справ лихих i непристойних привiв; божественним Твоїм промислом на шлях спасiння знов їх поверни (поклiн).

Спаси, Господи, i помилуй тих, хто ненавидить i кривдить мене, i чинить менi лихо, i не залиши їх гинути через мене, грiшного (поклiн).

Тих, що вiдступили вiд православної вiри й заслiплені згубними єресями, свiтлом Твого пiзнання просвiти та до Святої Твоєї Апостольської Церкви прилучи (поклiн).

За спочилих

Пом’яни, Господи, святiших патрiярхiв, преосвященних митрополитiв, архиєпископiв i єпископiв православних, тих, хто в iєрейському i монашому чинi та причетi церковному Тобi послужив, хто вiд життя цього вiдiйшов, і у вiчних Твоїх оселях зо святими упокой (поклiн).

Пом’яни, Господи, душi спочилих рабiв Твоїх: батькiв моїх ... (iмена), братiв, сестер i родичiв моїх ... (iмена), прости їм усi провини вiльнi й невiльнi, даруючи їм Царство й причастя Твоїх вiчних благ i насолоду Твого нескiнченного i блаженного життя (поклiн).

Пом’яни, Господи, всiх спочилих у надiї воскресiння й вiчного життя повiкнезабутнiх князiв i гетьманiв, козацтво i стрiлецтво наше, вiкопомних фундаторiв i доброчинцiв святих Божих церков; вiд голодомору спочилих, закатованих безбожною владою, всiх тих, що положили життя своє за волю України й за Церкву Твою Святу, отцiв, братiв i сестер наших, православних християн, i всяку душу, що спочила i Твоєї ласки й милосердя потребує, осели їх зо святими Твоїми, де сяє свiтло лиця Твого, а нас помилуй, бо Ти Благий i Чоловiколюбець. Амiнь (поклiн).

Подай, Господи, вiдпущення грiхiв усiм ранiше спочилим у вiрi й надiї на воскресiння отцям, братам i сестрам нашим, i сотвори їм вiчную пам’ять (тричi).

Прикінцеві молитви

Достойно є, i це є iстина, славити Тебе, Богородицю, завжди славну i пренепорочну, i Матiр Бога нашого. Чеснiшу вiд херувимiв i незрiвнянно славнiшу вiд серафимiв, що без iстлiння Бога Слово породила, дiйсну Богородицю, Тебе величаємо.

У великоднiй час читаємо натомiсть приспiв та iрмос дев’ятої пiснi пасхального канону:

Ангел вiтав Благодатну: «Чистая Дiво, радуйся!» – i я знов вітаю: «Радуйся!» Твiй Син воскрес на третiй день iз гробу i мертвих воскресив; люди, веселiться!

Свiтися, свiтися, новий Єрусалиме, слава бо Господня над тобою зiйшла. Радiй нинi й веселися, Сiоне, а Ти, чистая, красуйся, Богородице, воскресiнням Сина Твого.

Слава... і нинi... Господи, помилуй (тричi).

Молитвами святих отцiв наших, Господи Iсусе Христе, Боже наш, помилуй нас.

У Свiтлий тиждень замiсть вечiрнiх і ранкових молитов читають пасхальнi часи (стор. ...), а замiсть звичайних денних канонiв – канон Пасхи (стор. ...).