ПОЧАТКОВI МОЛИТВИ


                                                        Початковi молитви

Читаються на початку кожного молитовного правила. Поклавши на себе тричі знак хреста, промов:

В iм’я Отця, i Сина, i Святого Духа. Амiнь.

Господи Iсусе Христе, Сину Божий, молитвами пречистої Твоєї Матерi й усiх святих, помилуй нас. Амiнь.

Слава Тобi, Боже наш, слава Тобi.

                                                         Молитва до Святого Духа

Царю Небесний, Утiшителю, Душе iстини, що всюди єси i все наповняєш, Скарбе добра i життя Подателю, прийди i вселися в нас, i очисти нас вiд усякої скверни, i спаси, Милосердний, душi нашi*.

                                                             Трисвяте

Святий Боже, Святий Крiпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас (тричі).

Слава Отцю, i Сину, i Святому Духовi, i нинi, i повсякчас, i на вiки вiчнi. Амiнь.

Молитва до Пресвятої Тройцi

Пресвятая Тройце, помилуй нас; Господи, очисти грiхи нашi; Владико, прости беззаконня нашi; Святий, зглянься i зцiли немочi нашi iмени Твого ради.

Господи, помилуй (тричi).

Слава Отцю, i Сину, i Святому Духовi, і нинi, i повсякчас, i на вiки вiчнi. Амiнь.

                                                   Молитва  Господня

Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться iм’я Твоє, нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небi, так i на землi. Хлiб наш насущний дай нам сьогоднi, i прости нам провини нашi, як i ми прощаємо винуватцям нашим; i не введи нас у спокусу, але визволи нас вiд лукавого.

(Якщо священик, виголошує: Бо Твоє є Царство, i сила, i слава, Отця, i Сина, i Святого Духа, нині, i повсякчас, i на вiки вічні.)  Амiнь.

Прийдіть, поклонімось...

Прийдiть, поклонiмось Царевi нашому Богу (поклiн).

Прийдiть, поклонiмось i припадiмо до Христа, Царя нашого Бога (поклiн).

Прийдiть, поклонiмось i припадiмо до Самого Христа, Царя i Бога нашого (поклiн).

                                                 Псалом 50, покаянний

Помилуй мене, Боже, з великої ласки Твоєї, i з великого милосердя Твого прости провини мої. Особливо обмий мене вiд беззаконня мого i вiд грiха мого очисти мене. Бо беззаконня моє я знаю, i грiх мiй повсякчас переді мною. Проти Тебе єдиного я згрiшив i лукаве перед Тобою вчинив, отже праведний Ти в словi Твоїм i справедливий у присудi Твоїм. Ось бо в беззаконнi зачатий я, i в грiхах породила мене мати моя. Бо Ти iстину полюбив єси, невiдоме i таємне мудрости Твоєї явив Ти менi. Окропи мене iссопом – i очищуся, обмий мене – i стану бiлiший вiд снiгу. Дай менi почути радiсть i веселiсть – i зрадiють костi упокоренi. Вiдверни лице Твоє вiд грiхiв моїх i прости всi беззаконня мої. Серце чисте створи в менi, Боже, i духа правди вiднови в нутрi моєму. Не вiдкинь мене вiд лиця Твого i Духа Твого Святого не вiдiйми вiд мене. Поверни менi радiсть спасiння Твого i Духом владичним укрiпи мене. Навчатиму беззаконникiв шляхiв Твоїх, i нечестивi навернуться до Тебе. Визволи мене вiд вини кривавої, Боже, Боже спасiння мого, i язик мiй радiсно славитиме правду Твою. Господи, вiдкрий уста мої, i язик мiй сповiстить хвалу Твою. Бо коли б Ти жертви забажав, принiс би я: всепалення Ти не бажаєш. Жертва Боговi – це дух сокрушенний, серцем скорботним i смиренним Ти не погордуєш. Ущаслив, Господи, благоволiнням Твоїм Сiон, i нехай збудуються стiни Єрусалимськi. Тодi буде угодна Тобi жертва правди, приношення i всепалення, тодi покладуть на жертовник Твiй тельцiв.

                                                               Псалом 90

 Хто живе надією на Всевишнього, той під покровою Бога Небесного спочиває.  Каже він до Господа: «Ти моє пристановище і захист мій, Бог мій, і я надіюся на Нього». Він спасе тебе від сітки ловця і від пошести згубної.  Плечима Своїми Він захистить тебе, і під тінню крил Його ти надійно спочиватимеш. Обороною тобі буде правда Його. Не побоїшся страху вночі, ані стріли, що летить удень. Ані пошести, що діє в темряві, ані напасти духа зла опівдні. Впаде коло тебе тисяча, і десять тисяч правобіч тебе, але до тебе не наблизиться. Тільки очима твоїми будеш дивитися і помсту над беззаконними бачити. Бо ти сказав: «Господь – надія моя», і Всевишнього ти обрав за оборонця собі. Отже, не прийде до тебе лихо, і пошесть не наблизиться до оселі твоєї. Бо Він ангелам Своїм звелить, щоб охороняли тебе на всіх стежках твоїх. На руках вони понесуть тебе, щоб нога твоя не спіткну­лася об камінь. На гаспида й василиска ти наступатимеш і потопчеш лева й змія. Бо скаже Господь: «За те, що він надію поклав на Мене, Я визволю його і захищу його, бо він знає ім’я Моє. Буде кликати Мене, Я почую його; буду з ним у скрутний час, визволю його і прославлю його. Довгим життям обдарую його і дам йому спасіння Моє».

                                                             Символ вiри

Вiрую в Єдиного Бога Отця, Вседержителя, Творця неба i землi, всього видимого i невидимого.

I в Єдиного Господа Iсуса Христа, Сина Божого, Єдинородного, що вiд Отця народився перше всiх вiкiв, Свiтло вiд Свiтла, Бога Iстинного вiд Бога Iстинного, рожденного, несотворенного, єдиносущного з Отцем, що через Нього все сталося.

Вiн для нас, людей, i для нашого спасiння зiйшов з небес, i тiло прийняв вiд Духа Святого i Марiї Дiви, i став чоловіком.

I розп’ятий був за нас при Понтiї Пилатi, i страждав, i був похований.

I воскрес на третiй день, як було написано.

I вознiсся на небо i сидить праворуч Отця.

I знову прийде у славi судити живих i мертвих, i Царству Його не буде кiнця.

I в Духа Святого, Господа Животворчого, що вiд Отця походить, що Йому з Отцем i Сином однакове поклонiння i однакова слава, що говорив через пророкiв.

В Єдину, Святу, Соборну i Апостольську Церкву.

Визнаю одне хрещення на вiдпущення грiхiв.

Чекаю воскресiння мертвих i життя будучого вiку. Амiнь.

~~~~~~~~~~~~~~~

                                            В часі Великого посту:

Молитва св. Єфрема Сирiна

Господи i Владико життя мого! Духа лiнивства, безнадiйности, владолюбства i пустомовства не дай мені (земний поклiн).

Духа ж чистоти, смиренности, терпеливости i любови дай менi, рабовi Твоєму (земний поклiн).

Так, Господи Царю! Дай менi бачити провини мої i не осуджувати брата мого, бо Ти благословенний на вiки вiчнi. Амінь (земний поклiн).

Боже, очисти мене грішного (малий поклiн - 12 разiв).

Господи i Владико життя мого! Духа лiнивства, безнадiйности, владолюбства i пустомовства не дай менi. Духа ж чистоти, смиренности, терпеливости i любови дай менi, рабовi Твоєму. Так, Господи Царю! Дай менi бачити провини мої i не осуджувати брата мого, бо Ти благословенний на вiки вiчнi. Амінь (земний поклiн).

~~~~~~~~~~~~~~~

                                     Ангельське привiтання пресвятiй Богородицi

Богородице Дiво, радуйся, благодатна Марiє, Господь з Тобою. Благословенна Ти мiж жiнкамиi благословенний плiд лона Твого, бо Ти породила Спаса душ наших.

Пiд Твою милiсть прибiгаєм

Пiд Твою милiсть прибiгаєм, Богородице Дiво, молитов наших в час журби не вiдкинь, але з бiди визволяй нас, єдина Чиста i Благословенна. Пресвятая Богородице, спаси нас.

Тропар Животворчому Хресту Господньому

Спаси, Господи, людей Твоїх i благослови наслiддя Твоє, перемогу побожному народовi нашому на супротивникiв подай i Хрестом охороняй нас – оселю Твою.

Молитва до святого, iм’я котрого носиш

Моли Бога за мене, святий угодниче Божий ... (iм’я), бо я щиро звертаюся до тебе, скорого помiчника i молитвеника за душу мою.

                                                  Митарева молитва

Боже, будь милостивий до мене грiшного.

Боже, очисти грiхи мої i помилуй мене.

Без числа згрiшив я, Господи, прости мене.

Прикiнцевi молитви

Читаються наприкiнцi кожного молитовного правила.

Достойно є, i це є iстина, славити Тебе, Богородицю, завжди славну i пренепорочну, i Матiр Бога нашого. Чеснiшу вiд херувимiв i незрiвнянно славнiшу вiд серафимiв, що без iстлiння Бога Слово породила, дiйсну Богородицю, Тебе величаємо.

У великоднiй час читаємо натомiсть приспiв та iрмос дев‘ятої пiснi пасхального канону:

Ангел вiтав Благодатну: «Чистая Дiво, радуйся!» – i я знов вітаю: «Радуйся!» Твiй Син воскрес на третiй день iз гробу i мертвих воскресив; люди, веселiться!

Свiтися, свiтися, новий Єрусалиме, слава бо Господня над тобою зiйшла. Радiй нинi й веселися, Сiоне, а Ти, чистая, красуйся, Богородице, воскресiнням Сина Твого.

Слава... і нинi... Господи, помилуй (тричi).

Молитвами святих отцiв наших, Господи Iсусе Христе, Боже наш, помилуй нас.