Презентація збірки нот Петра Гончарова


05 грудня в Ставропігійній церкві Успення Богородиці УАПЦ м. Львова презентували збірку нот Петра Гончарова – видатного композитора, диригента, активного діяча УАПЦ 20-х років, людини, яка стояла при зародженні львівської хорової капели «ТРЕМБІТА».

   Духовну спадщину, яка розсіяна світом після панування радянського режиму (твори Петра Гончарова були заборонені за комуністичного правління) зібрав Степан Налєпа за духовної та фінансової підтримки Митрополита Львівського УАПЦ Макарія і Львівського ставропігійного братства св. ап. Андрія Первозваного.
   Митрополит Макарій зазначив про важливість шанування та популяризації інформації про людей, що працювали та віддавали значну частину свого життя для УАПЦ, особливо композиторів, які є вершиною сучасної церковної музики, серед яких є і Петро Гончаров.
   Степан Налєпа розповів про історію створення книги, пошуку матеріалів та про саму цікаву особистість Петра Гончарова, якого ще пам’ятає старше покоління львів'ян.
   У свою чергу настоятель церкви Успення Богородиці у своєму виступі проаналізував школи церковного співу початку XX ст., зазначив коло людей, які виховали Петра Гончарова як особистість та підсумував спадок, що залишений для нас – українців.
   Музичну спадщину глядачам запропонували послухати львівські хори храмів Преображення ГНІХ та Свв. апп. Петра і Павла. Проте, найбільшим подарунком був виступ лауреата шевченківської премії, заслуженої хорової капели «Трембіта», першими диригентом якої був, власне, Петро Гончаров.
   Після закінчення презентації книги митрополит Львівський Макарій нагородив благословенними грамотами упорядника та меценатів видання.