Представники трьох країн провели розколяду у Львові


10 лютого 2013 р. у Львові відбувся XVI міжнародний фестиваль колядок «Прощання з колядою», який з 1997 р. організовує Львівське крайове ставропігійне Братство св. ап. Андрія Первозваного УАПЦ. Історія започаткування даного заходу пов’язана із Патіярхом Димитрієм, який ініціював першу розколяду на рівні міста.

   Для присутніх колядували Софія Федина, 11 колективів із Львівщини та представники української діаспори з Польщі і Румунії.

   За сприянням міської влади Львова фестиваль вперше пройшов у стініх Львівського будинку органної та камерної музики, який в цей день не міг вмістити усіх бажаючих почути українську коляду.

   Благословив початок святкових заходів митрополит Львівський УАПЦ Макарій. З вітальним словом до присутніх звернувся заступник міського голови м. Львова з гумунітарних питань п. Василь Косів, який з приємністю наголосив, що місто надало вдвічі більший зал (15 років фестиваль проходив у стінах Львівського комерційного коледжу бізнесу і права), щоб усі охочі почули коляду, а зал й надалі не поміщає присутніх та голова Львівського ставропігійного братства св. ап. Андрія Первозваного Тарас Дмитрик.

   «Цим заходом ми стараємося об’єднати православну громаду міста та діаспори. Адже наша церква тільки у Львові має 24 парафії, а в області поверх 350. Цього дня разом із нами є представники влади, наш митрополит Макарій і близько двадцяти священиків. Ми працюємо і маємо результат – єднання в одну родину, бо вже третій рік коляда руйнує кордони  між країнами і ми всі разом прославляємо народженого Спасителя. Добра співпраця між українцями Польщі у нас є близько семи років, з румунськими – третій. Ми не стоїмо на місці і стараємося зробити перебування в Україні для гостей з діаспори пам’ятним» - сказав Юрій Федів, голова організаційного комітету фестивалю.

   Під час виступу представників Союзу українців Румунії колективу “Хвалим Господа» із с. Вишня Рівня Мармороського повіту до присутніх звернулася п. Ярослава Колотило – радник міністерства культури Румунії. «Ми чуємося тут як вдома – українська коляда і святковий настрій єднає нас сьогодні». Після привітальних слів гості виконали традиційне мармороське многоліття.

   Віночок бойківських та лемківських коляд презентували для присутніх представники Об’єднання українців у Польщі - ансамбль «Відимо» із м. Сяніка під керівництвом пані Маріяни Ярої.

   Завершився фестиваль традиційно спільною колядою «Бог Предвічний».

   Виступ Львівського ставропігійного братства св. ап. Андрія Первозваного можна подивитися за посиланням: www.youtube.com/watch