Молитва єднає людей


Маленьке село Вирів, що у Кам’янко-Бузькому районі взимку стає центром духовного життя у місцевому краї. Щороку 25 січня громада парафії Преображення ГНІХ Української автокефальної православної церкви вшановує чудодійну силу ікони «Праворучиця», прославлення якої урочисто 5 лютого 2012 р. очолив Митрополит Львівський Макарій.

Так і цього року 27 січня 2013 року у вирівську церкву прибули священики і вірні Православної Церкви із сусідніх сіл, щоб разом помолитися перед чудодійною іконою. У співслужінні о. Михайла Садовського (м. Львів), о. Руслана Матвієнка (с. Нагірці Жовківський р-н.), о. Андрія Вереса (с. Вирів) акафіст до ікони «Праворучиця» очолив о. Степан Михаликіз с. Горпин Кам’янко-Бузького району. Співом богослужіння прикрасив хор із Покровської парафії м. Львова УАПЦ (р-к «Південний»). У проповіді о. Степан наголосив на силі молитви, яка дарується кожному вірному. Також священник підкреслив любов українського народу до Пречистої Діви, яка виражається у безлічі богородичних храмів, які збудовані в Україні.

Особливу увагу священник відвів і вирівській громаді, яка налічує тільки 90 родин, проте кожного року гуртує довколишні села у молитві до Богородиці і зберігає українську традицію коляди. Адже після акафісту для присутніх колядували парафіяльний хор, та гості із с. Вихопні, Горпин та Львова.

Ікона «Праворучиця», яка написана в кінці XVIII - початку XIX ст. знаходилася у Росії, в кінці 30-х років потрапила в Україну, зберігалася певний період в родині Вдовиченків у Львові. У зв’язку з виїздом за кордон 1998 року, реліквія булла переедена сім’ї Висоцьких у с.Вирів. У 2006 році на іконі поступово почали появлятися мокрі жирні сліди, які щоразу збільшувалися. Рідина виділялася з середини ікони і булла олієподібної форми.

Весною 2010 року з благословення настоятеля храму о. Андрія Вереса ікону оглянули експерти – іконописці, які підтвердили, що зовнішнього втручання у появленні слідів не виявлено і виключено їхнє природнє походження.

Вважається, що вона є копією чудотворної ікони Божої Матері «Праворучиця», яка зберігається у монастирі Мега Спілеон (пер. з грецької – Велика Печера), що у містечку Калавріт (Греція). Це одна з перших ікон, написаних апостолом і євангелистом Лукою. Цікавим фактом є те, що зображення Божої Матері на ній було написано кольоровим воском.

18 липня 2010 року відбулося урочисте перенесення ікони Божої Матері «Праворучиця» до храму Преображення Господнього с.Вирів. З волі Божої ікона віднайшла своє місце, де кожен з нас може прийти і помолитися, знайшовши розраду у своїх бідах, скорботах і печалях.

Кожної неділі ікона чекає молитвеників, які щиро у покорі до Неї приходять та дарують подяку за прожитий день і просять земні ласки у Пречистої Володарки світу.

Власн кор.