Єпархіяльна проща до Зарваниці


Чергова єпархіяльна проща до Зарваниці почалася в день Преображення Господнього, 19 серпня 2012 р., що визначило її духовну домінанту.

Автобуси з Харкова, Миколаєва, Кіровограда й Боярки вирушили в дорогу після відправи молебнів та благословення прочан. Вранці 20 серпня прочани зустрілися в історичній столиці Галицько-Волинської держави, стародавньому Галичі, на місці якого нині розташоване село Крилос. Там у соборі Успення Пресвятої Богородиці, де перебуває чудотворна Крилоська ікона Божої Матері, було відправлено Архиєрейську Святу Літургію. Собор нині належить до Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ, правлячий архиєрей котрої, митрополит Володимир Війтишин, ласкаво згодився надати храм для богослужіння прочанам зі Сходу. Після Служби Божої відбулася змістовна екскурсія по археологічних розкопках і в Музей історії давнього Галича. Екскурсію з власної ініціятиви доброчинно організували працівники Національного заповідника «Давній Галич».

В сучасному Галичі прочан гостинно зустрів декан Української Автокефальної Православної Церкви прот. Іван Кузь, який організував харчування прочан і відвідини стародавніх святинь міста: церков Різдва Христового, вмч. Пантелеймона, римсько-католицький монастир. У храмі рівноапостольного князя Володимира Великого (УАПЦ) було відправлено молебень до Пресвятої Богородиці.

Ввечері 20 серпня прочани прибули до Зарваниці. Архиєрейська Свята Літургія і вечірні 20-21 серпня відправлялися  в соборі Зарваницької Божої Матері, а Архиєрейська Свята Літургія 22 серпня – в парафіяльному Свято-Троїцькому храмі, де перебуває чудотворна Зарваницька ікона Божої Матері. Очолив богослужіння архиєпископ Ігор (Ісіченко), співслужили прот. Олег Козуб (харківський декан), прот. Іван Лещик (таврійський декан), прот. Дмитро Присяжний (київський декан), прот. Йосип Дрекало (Кіровоград), о. Леонід Даниленко (сел. Ківшарівка на Харківщині), о. Павло Кущ (с. Мурафа на Харківщині). 22 серпня співслужили також священики Хмельницької єпархії. Учасники прощі пройшли хресним ходом через село на місце явлення Пресвятої Богородиці й відправили акафіст.

Протягом 20-22 серпня всі учасники прощі висповідалися й причастилися Святих Таїн. Під час прощі прот. Іван Лещик прочитав цикл духовних бесід. Відбулися зустрічі архиєпископа Ігоря (Ісіченка) з учасниками молодіжної зустрічі в римсько-католицькому монастирі Галича, з першокурсниками Тернопільської духовної семінарії, з архиєпископом і митрополитом Тернопільським і Зборівським Василієм Семенюком (УГКЦ). Архиєпископ Ігор від імені клиру й мирян Харківсько-Полтавської єпархії подякував владиці Василієві Семенюку за гостинність, із якою були зустрінуті прочани в Зарваниці, за багатолітню подвижницьку працю владики над відродженням Зарваницької святині.

Фоторепортаж про прощу до Зарваниці вміщено за адресою: https://picasaweb.google.com/114248405139296196234/20120822#

Джерело: uapc.org.ua/ua/news/