Освячення православної церкви у с. Кам’янка-Липник


Радісна і надзвичайна подія відбулася 12 липня 2012 р. у с. Кам’янка-Липник Жовківського району Львівської області. Цього дня, коли всі східні християни вшановують пам'ять апостолів Петра і Павла засвітило сонце в душах православних липниківчан, адже відбулося осв’ячення нового храму у селі.

Православна громада цього села тяжко несла хрест вірності та відданості своїй Церкві протягом останніх 14 років.

На початку 1990-х роках, коли Україною лихоманила міжконфесійна війна, парафія с. Кам’янка-Липник була одностайною і ввійшла у склад УАПЦ, яка розпочинала своє 3-є відродження,  разом із своїм священиком    о. Василем Луцишином. З часом священика перевели в Успенську парафію м. Львова, запросили до викладання у ЛДС, а в село прийшов новий.

Та коли виникло непорозуміння в єпископаті УАПЦ в 1997 р., парафія, в якій не було жодної греко-католицької сімї .....практично цілковито опинилася в УГКЦ – «пішли за священиком». При  православній церкві залишилося тільки 42 родини !!! Село, яке жило однією родиною почали точити чвари. Православна громада, яка по документах володіла церквою, довела правові основи через Європейський суд, змушена була проводити богослужіння у старенькій хаті – колишній сільській школі. Спочатку душпастирював о. Сергій Лампицький, а з 04 лютого 2003 року – о. Богдан Прус.

«Якщо б ми залишилися у старій хатині відправляти богослужіння, то у нас б не було жодних перспектив, тому ми вирішили будувати нову церкву» – розповідає о. Богдан Прус. «Першу допомогу та імпульс у будівництві громаді дав наш Владика Макарій, який взяв мене із собою і поїхав домовлятися нам за будівельні матеріали. Це згуртувало людей і дало надію мати свій храм».

10 червня 2007 р. Владика Макарій у співслужінні духовенства Жовківського і Львівського деканатів заклав перший храм у будівництво церкви. Важливим було і щодена присутність священика на будівництві. П'ять років люди трудилися біля храму – одні шукали кошти, інші – будували. Представників цієї громади неодноразово можна було побачити біля львівських чи жовківських храмів зайнятих збіркою коштів.

12 липян 2012 р. Владику зустрічала молодь парафії із хлібом і сіллю, як люблячого батька та турботливого пастиря. У співслужінні 23 священиків жовківського, львівського, старо-самбірського, яворівського деканатів Митрополит Макарій освятив новий храм та очолив святкову Божественну Літургію. На малому вході архієрейськими нагородами – хрестом з оздобою було нагороджено: настоятеля Петро-Павлівського храму с. Камянка-Липник о. Богдана Пруса, священика с. Великі Передримихи та с. Могиляни о. Андрія Підгайного, священика м. Камянка-Бузька о. Василя Мороза.

У своїй проповіді о. Василь Луцишин, довголітній священик липниківчан наголосив на євангельських принципах буття, відданості Богу і християнських чеснотах ведення людського життя.

Після завершення св. Літургії та хресного ходу Митрополит Макарій нагородив орденом Пресвятої Богородиці скарбника громади п. Віру Саламаху, благословенними грамотами голову громади п. Михайла Пуня та усіх будівничих храму. Орден Володимира Великого також був вручений доброчинцю депутату ЛОДА п. Козаку Тарасу.

Величним спільним многоліттям завершилися урочистості у с. Камянка-Липник.

Громада храму Свв. апп. Петра і Павла щиро дякує усім доброчинцям які склали пожертви для побудови святині.

 Юрій Федів