У селі Кутище за півроку збудували новий храм


Неділя,16 жовтня 2011 року, для мешканців села Кутище, Бродівського району, без перебільшення, стала чорним днем. Близько 16 години вони побачили пожежу, яка дощенту зруйнувала їхню церкву Пресвятого входу Господнього в Єрусалим. Унікальний храм, збудований, за різними джерелами, 1621 року та реконструйований 1789 року, що пережив різні воєнні лихоліття, у мирні часи пішов у небуття. Пожежникам не вдалося врятувати нічого з церковного майна. Вогонь знищив рукописні богослужбові книги, датовані ще попередніми століттями, старовинні ікони, підсвічники, проте найбільшу цінність становив древній іконостас.

Ця пожежа стала найбільшою трагедією для невеличкої сільської громади УАПЦ, якій і належав храм. Незважаючи на те, що у Кутищах є ще одна церква, Святого Миколая, якою володіють греко-католики, у місцевих мешканців було лише одне переконання: на місці старого храму має постати новий.

У селі, де загальна чисельність населення становить не більше двох сотень людей (греко-католиків дві третини, - Авт.) зібрати кошти на будівництво -нереально. Однак, як каже настоятель храму о.Степан Періг, рішення було настільки твердим, що навіть не підлягало обговоренню.

І ось, минуло трохи більше півроку, і на місці згарища, у Кутищах, постав новозбудований дерев’яний храм Пресвятого входу Господнього в Єрусалим Української Автокефальної Православної Церкви. І вчорашній день, 20 травня, 2012 року, назавжди ввійде історію села, як величне свято - освячення нової церкви.

Стільки гостей у Кутищах не було вже давно. Спонсори, меценати, благодійники, сільська громада, люди з навколишніх сіл прибули на Божественну Літургію, з нагоди освячення храму. Обряд, за участю митрополита Львівського УАПЦ Макарія, тривав більше трьох годин і завершився тріумфальною ходою.

«Звісно, що збудувати храм власними коштам, мешканцям села було не під силу, - каже настоятель храму о.Степан Періг. – Не лише у Кутищах, але й по усій окрузі люди здавали кошти. Частину грошей ми отримали як страхівку за храм, що згорів. Однак, якби не меценати, церкви мабуть не було б. За підтримку нашого храму, особливу подяку хотів би висловити голові Західноукраїнської спілки промисловців і підприємців Володимирові Кожану, депутатові Львівської обласної ради Ірині Сех, директорові державного підприємства «Бродівське лісове господарство» Михайлу Сірому», - наголосив священник.

По закінченні Божественної літургії митрополит УАПЦ Макарій церковними орденами, медалями та грамотами відзначив благодійників. Вручаючи орден Чудотворця Миколая меценату Володимиру Кожану, він зокрема зазначив: «Володимир Дмитрович постійно підтримує нашу Церкву. Він не залишився осторонь і сьогодні. Нині у селі Кутище знакова подія. Думаю люди належно оцінять допомогу пана Кожана, а Господь Бог благословить його на подальші добрі кроки. Святий Миколай Кир-Лікійський був благодійником, тому цей орден Володимиру Кожану належить заслужено, - підкреслив владика.

Голова Західноукраїнської спілки промисловців і підприємців Володимир Кожан подарував церкві Пресвятого входу Господнього в Єрусалим коштовні образи та зробив фінансовий внесок. Отримуючи нагороду меценат наголосив на необхідності підтримки пропаганди духовності, джерелом якої найперше є Церква.

«Я тішуся, що Всемогутній Господь подарував нам таку можливість бути тут, молитися у цьому храмі, що є творінням рук Божих та людських. Маємо дякувати Творителеві за цей прекрасний день, за кожен день, який ми проводимо на Землі», - зазначив Володимир Кожан.

Митрополит Макарій також висловив слова щирої вдячності усім, хто долучився до будівництва храму. Орденом Святого Архистратига Михаїла нагороджено Михайла Сірого, а медаль Богородиці отримала Ірина Сех.

«Попередня церковна споруда була історичною, нинішня вражає своєю красою. Дякую парафіянам, котрі не змирилися з втратою храму, а в цей нелегкий час, спільними зусиллями, з Божої ласки, хто грошима, хто матеріалами, а хто щирою молитвою, за невеличкий період збудували нову церкву», - каже митрополит.

Варто зауважити, що на будівництво храму, зі слів владики, витрачено більше півмільйона гривень, а будівельні роботи під керівництвом та з допомогою спеціалістів, виконували мешканці села Кутище. І вчора вони були монолітні: без політики, без поділу на конфесії, без чвар та образ, довівши, що сила – у єдності.

Джерело: galinfo.com.ua/news/110488.html