Наукова конференція до 70-річчя єпархії


9 червня 2012 р. в Свято-Дмитрівському катехитично-пастирському центрі м. Харкова пройшла історико-церковна конференція «Відродження Харківсько-Полтавської єпархії: досвід і проблеми (1990-2012)». Це остання, третя конференція, присвячена 70-річному ювілеєві Харківсько-Полтавської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви, що відзначається 2012 р. Перед відкриттям конференції в Свято-Дмитрівському храмі м. Харкова було відправлено Архиєрейську Святу Літургію. Її очолив архиєпископ Ігор (Ісіченко). Співслужили настоятель Свято-Дмитрівської парафії м. Харкова прот. Віталій Зубак і о. Леонід Даниленко (сел. Ківшарівка).

На конференції були заслухані дві доповіді про роль Патріярха Мстислава у відродженні Харківсько-Полтавської єпархії. Голова Харківського обласного відділення Українського фонду культури Віктор Бойко та журналіст Ніна Немировська поділилися спогадами про приїзд Патріярха Мстислава до Харкова 4-6 травня 1991 р. та реакцію на нього слобожанської преси, чиновників і політичних діячів тогочасного Харкова.

Архиєпископ Ігор (Ісіченко) розглянув роль «галицького чинника» у відродженні Харківсько-Полтавської єпархії, окреслив параметри використання галицького досвіду церковного життя й причини розбіжностей у позиціях східноукраїнської та галицьких єпархій УАПЦ.

Чотири доповіді були присвячені історії становлення та розвитку окремих парафій. Титар Свято-Дмитрівської парафії м. Харкова Ольга Різниченко розповіла про драматичну історію повернення Свято-Дмитрівського храму церковній громаді, о. Леонід Даниленко проаналізував майже двадцятирічний шлях Свято-Духівської парафії сел. Ківшарівка, прот. Олег Козуб виділив основні віхи розвитку Свято-Миколаївської парафії с. Циркуни, а прот. Ігор Литвин дотепно розповів про складний досвід полтавської Свято-Юріївської парафії. Фоторепортаж про конференцію вміщено за адресою: https://picasaweb.google.com/114248405139296196234/2012060970

Джерело: www.uapc.org.ua/ua/news/