Дорога до храму веде до спасіння


Зустрічаючи владику Макарія, митрополита Львівського, керуючого Волинсько-Рівненською та Таврійською єпархіями УАПЦ, який 10 червня прибув до нашого міста для освячення новозбудованого храму Різдва Христового, на очах о. Миколи Різака з’явилися сльози - сльози радості від того, що збулася давнішня мрія - спорудити в Турці храм. Зрештою, і для владики ця подія архіважлива, адже він, виходець із с. Красне, можна сказати, з часу початку свого священства, мріяв спорудити в рідному краї нашу, українську, церкву. Зараз це здійснилося. Красивий дерев’яний храм став своєрідною візиткою міста й окрасою вулиці Івана Франка. А починалося все з невеликої каплички, на території колишнього світлотехнічного заводу, облаштованої руками самого владики, семінаристів та дуже маленької громади. Отець Микола пригадує, що нерідко богослужіння доводилося проводити при мінусовій температурі, лише за його участю та дяка. Згодом громада збільшувалася - до п’яти, десяти парафіян. Зараз вона налічує близько 200 осіб.

У тому, що храм побудовано практично за 4 роки, величезна заслуга багаточисельних спонсорів і меценатів, яких було запрошено на освячення. Офірували, хто скільки міг. І з Божою поміччю мрії стали реальністю.

Після святкової Літургії владика Макарій подякував спонсорам та меценатам, їхнім родинам й нагородив тих, хто найбільше спричинився до спорудження храму. Зокрема медалями Спасителя нашого Ісуса Христа від Львівської єпархії УАПЦ нагороджені: Ілля Рибчич, уродженець с. Ільник, у недавньому - генеральний директор фірми «Укргазвидобування»; Марія Височанська, сьогодні киянка, у свій час обіймала посаду заступника голови Турківської РДА; Петро Писарчук - депутат Верховної Ради України; Богдан Піх та Михайло Дзюдзь - депутати Львівської обласної ради від Турківського району, Василь Дребот - голова Турківської районної ради, Юрій Касюхнич - міський голова м. Турка, Мирон Мамчак - приватний підприємець, Михайло Ільницький - директор ДП «Боринське лісове господарство», Мар’ян Задорожний - директор ДП «Турківське лісове господарство», Євстахій Павлович - начальник філії «Турківський райавтодор», Микола Яворський - начальник філії «Турківська ДЕД», Дмитро Цикаляк - начальник Турківського РЕМу, Онуфрій Ільницький - начальник Турківської дільниці газового господарства, Василь Чернянський - колишній голова Турківської РДА; Степан Зубович - голова парафіяльної управи церкви Різдва Христового, Мар’ян Зелінко - заступник голови парафіяльної управи; Надія Кузьо, Іван Кузьмин, Василь Шугало, Микола Зелінко, Богдан Дем’ян, - будівничі та прихожани новозбудованого храму. Окрім того, почесними грамотами Львівської єпархії УАПц нагороджені: меценати та будівничі - сім’ї Василь та Марія Кметики, Любомир та Галина Яворські, Володимир та Наталія Варваричі, Володимир Кузьо, Роман Биїк,Володимир Биїк, Сергій Сіданич, Едуард Комарницький, Сергій Посоленик, Ярослав Жавко, Ігор Сакавчак, Петро Павлик, Ярослав Павлик, Григорій Місько,Богдан Аннич, Іван Жук, Богдан Турянський; Микола Стець - директор ДП «Львівський іподром», Юрій Мрочко - директор ДП «Старосамбірське лісове господарство»; Михайло Сидор - лісничий Дп «Старосамбірське лісове господарство, Петро Буряк - ректор Львівської фінансової академії; Ярослав Максим - директор ДП «Буське лісове господарство». Також о. Микола щиро подякував за допомогу усім керівникам та працівникам підприємств Турківщини, які, чим могли, допомагали в будівництві храму.

У святковому богослужінні, з нагоди освячення церкви, взяли участь священнослужителі УАПЦ не лише Турківщини, а й Старосамбірщини, ксьондз римокатолицького костелу м. Турка Андруш. Як і годиться християнам, розділити радість такої величної події о. Микола запрошував представників усіх конфесій, проте з різних причин не всі прибули. Хоча жителі Турки, як греко-католики, так і православні Московського та Київського патріархату, стали учасниками історичної події.

Владика Макарій, з нагоди освячення храму, вручив нагороди й священнослужителям. Митрофорний протоієрей о. Микола, настоятель храму Різдва Христового, нагороджений митрою та хрестом з прикрасами; декан Турківського деканату УАПЦ о. Андрій із с. Розлуч - митрою; настоятель храмів сіл Верхній та Нижній Турів о. Роман - також митрою, а о. Теодор з с. Явора - хрестом з прикрасами.

Відтепер у неділю Всіх Святих громада церкви Різдва Христового святкуватиме своє престольне свято. Саме в цей день було освячено престол і церкву, а храмове свято відзначатимуть у час святкування Різдвяних свят.

Василь ВАСИЛЬКІВ

Газета "Бойківщина" №24,2012 (стор.10)

turka1.at.ua/gazetb12/2412.pdf