У Миколаєві святкували 20 років парафії УАПЦ


06 травня 2012 р. парафія Успіння Пресвятої Богородиці УАПЦ святкувала двадцятирічний ювілей.

   Саме в далекому травні 1992 року активна частина православних українців м. Миколаєва Львівської області після зустрічі Патріярха УАПЦ Мстислава у Києві та Львові вирішили заснувати свою громаду. Оскільки православна громада міста на той час була у складі Московського патріархату число вірних української православної громади швидко зростала.
   У ювілейну річницю урочисту Літургію очолив Високопреосвященіший Макарій, митрополит Львівський УАПЦ у співслужінні 10 священиків миколаївського, пустомитівського та самбірського деканатів. Відправу супроводжував співом хорова капела «Дударик».
   У своєму слові Владика наголосив на християнських засадах формування громади та високоморальних принципах служінні о. Романа Сотника, адже, саме із його приходом на парафію у 2002 році, розпочалося повноцінне і гармонійне життя, вірні УАПЦ здобули високий авторитет серед мешканців міста та району.
   Настоятель громади прот. Роман Сотник подякував засновникам парафії та першим парафіянам за вірність Церкві та їхню жертовність, а митрополит Львівський вручив благословенні грамоти. Також подяка і церковні відзнаки були вручені Богдану Рожаку і Вірі Маркович – довголітнім братчикам і членам управи Львівського Ставропігійного Братства св. ап. Андрія Первозваного, як засновникам та першим жертводавцям громади.
   О 18.00 у районному будинку культури розпочався святковий захід, приурочений 20-річчю парафії. Із привітальним словом до присутніх звернувся митрополит Львівський УАПЦ Макарій (Мелетич).
Святковий настрій подарували парафіяльні колективи: парафіяльний хор під керівництвом Лілії Конце та дитячий хор «Джерельце», а також хорова капелла «Дударик» та о. Михайло Хім’як (с. Конюшки Королівські, Самбірський деканат).
   Двадятирічну історію у слайдах та відео-роликах, змонтованих Михайлом Оліярником презентував миколаївський декан та настоятель парафії прот. Роман Сотник.
   Завершилися святкуванням урочистим многоліттям засновникам.

Юрій Федів