20 років парафії – це небагато, але хто знає наскільки вони були тяжкі, той їх цінує і оцінює – прот. Роман Сотник


06 травня 2012 р. парафія Успіння Пресвятої Богородиці УАПЦ святкувала двадцятирічний ювілей.

Саме в далекому травні 1992 року активна частина православних українців м. Миколаєва після зустрічі Патріярха Мстислава у Києві та Львові вирішили заснувати свою громаду. Оскільки існуюча парафія міста була у складі Московського патріархату число парафіян швидко зростало. Та історія двадцятиріччя «вашингтонської парафії», як її називають у народі (храм побудований за проектом української православної церкви у м. Вашінгтон, США) не була легкою.

Феноменально сьогодні оцінити роботу організаторів парафії та перших її будівничих: за два місяці була побудована каплиця, яка слугує храмом і досьогодні, сформовано активне ядро громади, яка чітко заявила про своє існування у Миколаєві.

Та людський фактор завжди існує у кожній громаді – різні погляди на формування парафії та її розвиток зробили своє. Непорозуміння із тодішнім священиком практично поставило питання про існування громади.

    У розмові із о. Ігорем Бурмилом, настоятелем Успенської Ставропігії та Богданом Рожаком- першим головою Братства св. ап. Андрія Первозваного згадується перша відправа, а також та неприємна мить, коли практично усі засновники громади через декілька років її існування покидають свою церковцю. «Пам’ятаю той день, коли ми приїхали вияснити конфлікт. Зібралося багато людей, в основному миколаївської інтелігенції. Після довгої розмови, люди залишилися при своїй думці. Ніколи не забуду той момент, коли вони почали забрали із каплиці додому кришталеві речі церковного вжитку та скручувати килими, а це було в середині 1990-х - усе дороге і дефіцитне. Це був момент, коли ми зрозуміли, що люди ідуть з парафії назавжди» - о. Ігор Бурмило.    

Та в 2002 році на парафію прийшов молодий священик, родом із Золочівщини – Роман Сотник. Все почало радикально мінятися. Поступово до парафії повернулися її засновники, прийшло багато інших людей. Коли о. Роман прийшов у Миколаїв громада нараховувало близько 70 родин, зараз понад 350. Як згадує Тимофій Яцук, голова громади у 1996-2007 рр.: «Отець Роман як прийшов до нас, то ми зрозуміли, що це добрий священик і водночас добрий господар. Це він організував людей до будівництва церкви...нас була горстка, але ми це зробили. Через змістовну проповідь і пастирський дух до нашої церкви потягнулися люди».

Новий священик розпочав роботу із спорудження храму, який силами парафіян та жертводавців побудували за 8 років. Розквітло і парафіяльне життя: утворено парафіяльний та дитячі хори, функціонує недільна катехитична школа.

У ювілейну річницю урочисту св. Літургію очолив Високопреосвященіший Макарій, митрополит Львівський УАПЦ у співслужінні 10 священиків миколаївського, пустомитівського та самбірського деканатів.  Відправу супроводжувала співом хорова чоловіча капела «Дударик».

У своєму слові Владика наголосив на християнських засадах формування громади та високоморальних принципах служінні о. Романа Сотника. Саме із його приходом на парафію у 2002 році розпочалося повноцінне і гармонійне життя, вірні УАПЦ здобули високий авторитет серед мешканців міста та району, споруджено новий храм, який невдовзі буде освячено.

Настоятель громади прот. Роман Сотник подякував засновникам парафії (із 20 засновників тільки 3 особи упоклоїлося) та першим парафіянам за вірність Церкві та їхню жертовність, а митрополит Львівський вручив благословенні грамоти. Також подяка і церковні відзнаки були вручені Богдану Рожаку і Вірі Маркович – довголітнім братчикам і членам управи Львівського Ставропігійного Братства св. ап. Андрія Первозваного, як засновникам та першим жертводавцям громади. 

Пізніше в районному будинку культури розпочався святковий захід, приурочений 20-річчю парафії. Із привітальним словом до присутніх звернувся митрополит Львівський УАПЦ Макарій (Мелетич).

Святковий настрій подарували колективи: парафіяльний хор під керівництвом Лілії Конце та дитячий хор «Джерельце»,  а також хорова капелла «Дударик» і о. Михайло Хім’як (с. Конюшки Королівські, Самбірський деканат).

Двадятирічну історію у слайдах та відео-роликах, змонтованих Михайлом Оліярником презентував миколаївський декан та настоятель парафії прот. Роман Сотник.  

Завершилися святкуванням урочистим многоліттям засновникам

 

Юрій Федів

Львів-Миколаїв