Великоднє послання його Святості, Вселенського патріарха Варфоломія


+ Варфоломій По милості Божій Архієпископ Константинополя – Нового Рима і Вселенський Патріарх для Повноти Церкви Благодать, Мир і Милість від Спасителя Христа, Що Воскрес у Славі

Він став першим серед мертвих.

(Пасхальний  Апалитикон, 3-й тон)

Улюблені діти в Господі,

Якби Христос Воскресив тільки Себе, то  значення воскресіння для нас було би незначним. Церква проголошує, однак, що Господь не був один. Разом із Собою, Він воскресив всіх людей. Це, як наш попередник, Іоанн Златоуст, проголошує цю велику істину в гучному слові: «Христос воскрес, і ніхто не залишається мертвим у могилі, тому що в цьому воскресінні з мертвих, він став першим плодом усіх, кого врятував». Це означає, що Христос став першим плодом у воскресінні всіх померлих, і тих, хто буде відходити в майбутньому, а також їхнім переходом від смерті до життя. Повідомлення радісне для всіх нас, тому що, з Його Воскресінням Христос скасував владу смерті. Ті, хто вірить у Нього, очікують воскресіння мертвих і відповідно хрещені в Його смерть, піднімаються з ним і живуть у вічному житті.

Світ, який є відчужений від Христа, прикладає зусилля, щоб нагромадити матеріальні блага, тому що засновує свої надії й виживання на них. Він нерозумно думає, що він зможе уникнути смерті через багатство. Обманутий таким чином, діє щоб нагромадити багатства, нібито розширити поле сьогоднішнього життя, людина намагається цим уникнути смерті. Вони заперечують інші, крім фінансових, можливості виживання, найчастіше навіть насильно позбавляють іншого життя, у надії зберегти своє життя.

Як трагічно! Який величезний обман. Щире життя здобуваємо тільки через віру в Христа й включення в Його тіло.

Досвід Православної Церкви завіряє нас, що ті, хто з’єднався із  Христом, живуть навіть після смерті, сусідять із живими, перебувають у діалозі з ними, чують їх, і найчастіше навіть здатні чудесним образом виконувати їхнього прохання.

Це означає, що більше немає необхідності шукати «джерело безсмертя». Безсмертя існує в Христі й пропонується Їм усім.

Немає ніякої необхідності для деяких країн обов’язково знищувати інші народи, щоб вижити. І немає ніякої необхідності знищувати беззахисні людські життя, для того, щоб інші людські істоти могли жити в більше комфортних умовах. Христос пропонує життя всім людям на землі як на небі. Він воскрес, і всі ті, хто так бажає життя можуть піти за Ним по шляху воскресіння. На відміну від всіх тих, хто визиває смерть, будь те прямо або побічно, думаючи, що в такий спосіб вони продовжують або розширюють їхнє власне життя, засуджуючи себе на вічну смерть.

Воскреслий Господь наш Ісус Христос прийшов у світ для того, «щоб ви мали життя, і подостатком щоб мали» (Ін. 10:10). Ми обманюємо себе, якщо ми вважаємо, що процвітання у світі може виходить тільки від знищення один одного. Христос воскрешає мертвих і анулює їхню смерть. Христос має право вийти за межі смерті. Більше того, той факт, що він переміг смерть підтверджує своє презирство до смерті. Христос веде до життя. «Нашому життю й нашому воскресінню». Саме тому ми, віруючи, не боїмось смерті. Наша сила не в невразливості свого існування, але в можливість воскресіння.

Воскреслий Господь наш Ісус Христос прийшов у мир для того, щоб всі люди піднялися: Христос Воскрес! Ми теж повинні піднятися!

Тому, улюблені брати й діти в Господі, давайте випливати за воскреслої Христом у всіх його справах. Давайте прийдемо на допомогу тим, позбавленим засобів до існування, так що їхнє життя могло бути збережене. Давайте оголосимо всім, хто не знають про воскресіння Христа, що завдяки цьому, смерть була знищена, і, як результат, вони теж можуть брати участь у Його Воскресіння, вірячи в Нього, і випливати по Його шляху.

Наше власне воскресіння можливо тільки тоді, коли воно пропонується для відродження інших, наших братів і сестер. Тільки тоді буде тріумфальне проголошення, що «Христос воскрес!» по відношенню до порятунку всього людства. Нехай буде так!

Свята Пасха 2012

+ Варфоломій, патріарх Константинопольський

Ваш щирий молитовник за всіх.