100-річчя Першого відродження УАПЦ


Владика Віктор (Бедь), єпископ Мукачівський і Карпатський ПЦУ, нагадав про знаменну дату в історії українського православ’я: 5 травня 1920 року Всеукраїнська Православна Церковна Рада в Києві, за часів Української Народної Республіки (УНР), проголосила новітню Автокефалію Української Православної Церкви.

Відтак 14-30 жовня 1921 року, уже в умовах московсько-комуністичної окупації України, відбувся перший Всеукраїнський Православний Помісний Собор Української Автокефальної Православної Церкви України.

На ньому її Першоієрархом, Митрополитом Київським і всієї України було обрано Митрополита Василя Липківського, якого на сьогодні вшановуємо як святителя та священномученика (репресованого і убитого (розстріляного) московськими комуністично-радянськими окупантами в Києві 27 листопада 1937 року).

Протягом 1921-1941 рр. Московським комуністично-радянським окупаційним режимом, поетапно, було піддано масовим репресіям, ув'язненню та розстрілам практично всіх єпископів, священників, монахів та велику кількість вірних УАПЦ.

"З молитвою і вдячністю згадаймо та вшануймо світлу пам'ять всіх українських борців і новомучеників за Автокефалію Помісної Православної Церкви України. І нехай Всемилостивий Господь Бог дарує всім нам мир, національну і духовну єдність, здоров'я, успіхи, розквіт в Україні та утвердження єдиної Помісної Автокефальної Православної Церкви України!

Зі славним ювілеєм, 100-річчям проголошення новітньої Автокефалії Православної Церкви України, любі співвітчизники-українці!", - привітав українців владика Віктор.