У міській раді Львова відбулася пресконференція присвячена святкуванню 30-ліття ІІІ відродження УАПЦ


У Львові, 16-18 серпня, відзначатимуть 30-річчя третього відродження УАПЦ. З цієї нагоди до міста завітає понад 30 єпископів Православної церкви України на чолі з предстоятелем ПЦУ Митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм (Думенком) та сотні прочан.

Про це йшлося на пресконференції, що у понеділок, 6 серпня, відбулася у стінах Львівської міської ради.

Під час спілкування із журналістами митрополит Львівський ПЦУ Макарій (Малетич) акцентував на важливості подій, що відбулися тридцять років тому і поділився спогадами про тодішні доленосні рішення кількох священників та мирян, які вирішили відродити в Україні незалежну Православну церкву.

«Це велика подія. Наша церква отримала томос, святкуємо 30-ліття відродження УАПЦ, тому мені можна вже помирати.  Тому що це була моя мета. Не мета підвищення у сані, але метою мого життя було вивести українську церкву на рівень Вселенського Православ’я. Це був дуже не простий період. Пригадую, як у вересні 1989 року до священиків звернувся ще тоді протопресвітер о. Володимир Ярема, який зазначив: «Ми із своїми парафіянами зробили цей крок, але щоб відродження церкви могло відбуватися потрібна ваша підтримка». Тоді одні відмовляли нас від того, щоб підписувати документ про вихід з РПЦ. Ще інші лякали ув’язненням. З присутніх 26 священників документ підписали тільки шестеро священників і один мирянин. Але все відбулося. На наступних зібраннях документ підписали 47 священників, які звернулися до єпископа Йоана (Боднарчука) з проханням очолити відроджену церкву. Це була велика радість. Мені та багатьом іншим очевидцям виступили сльози на очах, бо кожен усвідомлював – де є єпископ там є і церква. Це було піднесення», – підкреслив митрополит Макарій. 

Він також подякував усім хто долучився до святкувань у Львові: предстоятелю ПЦУ митрополитові Епіфанію та духовенству; міській владі Львова, зокрема меру Андрію Садовому та директору департаменту «Адміністрація міського голови» Євгенові Бойкові; Львівській ОДА, зокрема директорові департаменту з питань культури, національностей та релігій Мирославі Туркало.

Ще один очевидець третього відродження УАПЦ настоятель кафедрального собору Успіння Пресвятої Богородиці м. Львова митр. прот. Ігор Бурмило, акцентував, що відродження незалежної Православної церкви стало надзвичайною подією не лише в церковній історії, але й в історії України. Він коротко розповів про шлях ПЦУ до автокефалії й акцентував, що участь у відзначенні 30-ліття тих подій буде особливим досвідом для кожного. 

Голова Львівського Ставропігійного братства св. апостола Андрія Первозванного диякон Юрій Федів презентував журналістам програму урочистостей, присвячених третьому відродженню УАПЦ.

«Тридцять років тому моє покоління ще було дітьми. І ми жили емоціями наших батьків, нашого старшого покоління. Переживши ці тридцять років, ми є дітьми нашої рідної Церкви. Ми живемо цією Церквою, ми живемо тими подіями. Чому так склалося, що наша Церква найкраще збереглася в Галичині? Бо ми найважче тут її будували, зокрема через міжконфесійні протистояння. А цінується те, що здобувається важкою працею. Тому створюючи програму святкувань ми намагалися показати усі грані нашого церковного життя. У 1989 р. Львів став центром не тільки розбудови парафіяльної структури УАПЦ, але й всього церковного життя: культурного, духовного та мирянського. Бо саме у 1989 р. зі Львова розпочалося відродження мирянського життя цілої УАПЦ. Зокрема тут було відновлено давнє давне Успенське братство, що отримало назву – Львівське Ставропігійне братство св. апостола Андрія Первозванного», – підкреслив  о. диякон Юрій Федів.

Він також розповів, що багато спогадів про події третього відродження УАПЦ будуть висвітлені на сторінках газети «Успенська вежа», яка двадцять вісім років розповідає про життя Церкви.

Отець диякон зазначив, що святкові урочистості розпочнуться 16 серпня із фотовиставки раритетних світлин періоду III відновлення УАПЦ біля Львівської міської ради.  17-18 серпня відбудеться низка заходів: урочиста академія у Львівському національному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької, панахида на могилах патріярха УАПЦ Димитрія (Яреми) та борців за волю України на Личаківському кладовищі Львова, всенічне богослужіння у суботу о 17:00 у храмі св. апостолів Петра і Павла, що на вул. Личаківській у Львові, яка й стала центром відродження УАПЦ 19 серпня 1989 року.

Урочиста Літургія, яку очолить предстоятель ПЦУ, розпочнеться у неділю, 18 серпня, о 9:00 у храмі св. Володимира ПЦУ (Львів-Винники, вул. Патріярха Димитрія, 2А) у співслужінні духовенства Церкви. Богослужіння прикрасять своїм співом три хори: храмів св. Петра і Павла та Успіння Богородиці (Львів), а також Львівського муніципального хору "ГОМІН".

До присутніх на пресконференції також звернувся директор департаменту «Адміністрація міського голови» Євген Бойко, який акцентував на важливості події та запевнив, що міська влада докладе усіх зусиль, щоб святкування відбулися на високому рівні.

  «Для блаженнішого Епіфанія Львів – гостинне місто, оскільки це вже буде його другий візит до нашого міста. Зі свого боку докладатимемо усіх зусиль, щоб святкування третього відродження УАПЦ пройшли на найвищому рівні, як в організаційному плані, так і духовному. Щоб і владики і прочани відчули комфорт і безпеку у Львові. Львів завжди був прикладом міжконфесійного порозуміння, а подія яку ми відзначатимемо є символічним жестом того, що Львів також завжди був містом, що давало поштовх і був першим у багатьох державницьких починаннях. Бо власне зі Львівського храму розпочалося відновлення УАПЦ в Україні, коли Церква вирвалася з ярма російської імперії», – підкреслив Євген Бойко.