Пасхальне Послання Постійної Конференції Українських Православних Єпископів поза межами України


Боголюбивим пастирям, чесному чернецтву,

та всім вірним дітям Української Православної Церкви в Діаспорі і в Україні.

Воскресіння день, просвітімось люди! Пасха Господня Пасха! Бо від смерти до життя, і від землі до Небес Христос Бог нас перевів, що пісню перемоги співаємо.(Канон Пасхи)

Високопреподобні і преподобні отці! Дорогі брати і сестри!

ХРИСТОС ВОСКРЕС !

Сьогодні радіє і торжествує видимий і невидимий світ, сьогодні голоси людей поєднуються з голосами святих Ангелів, які прославляють Воскреслого з мертвих Христа Спасителя світу. Своїм Воскресінням Христос відчинив нам шлях до вічного і блаженного життя. Він, як сонце правди, Своїм Божеством опромінює всесвіт, розливаючи промені Свого спасительного світла на всіх, що з вірою і любов'ю приходять до Нього.

Святий Григорій Богослов у своєму пасхальному слові говорить: Пасха - це празників празник і торжество торжеств, яке настільки перевищує всі інші торжества, наскільки сонце перевищує зірки”.

Нещодавно весь православний світ переживав події Страстної седмиціВсі ми,православні християни духовно відчувалияких принижень і страждань зазнав Христос в останні дні свого земного життя.Його зрадив один з учнів, безвинно судили,бичувал<wbr />и, опльовували,принижували і розіп'яли на Хресті.Здавалосяс<wbr />мерть,ненависть та злоба святкували свою перемогу<wbr />. Деякі думали, що Спаситель не буде мати послідовників, бо Його вж<wbr />е немає на землі.

Але як бачимо Христос Своїм Воскресінням переміг ворога роду людського, зруйнував ворота пекельні «смертю смерть подолав» і відкрив нам двері до Царства Небесного.

Своїм Воскресінням Христос засвідчив своє Божество і дав нам запоруку нашого майбутньго воскресіння.

Воскресіння Христове це основа нашої віри, а Віра є найважливіша і потрібна в житті кожної людини. Саме через Воскресіння Христове утвердилася віра апостолів, яка відновила їх Духом Святим і дала їм силу і надхнення проповідувати слово Боже і утверджувати Церкву Христову на землі.

Святі апостоли про Воскресіння Христове говорять як про подію не лише в земному житті Спасителя але і в житті кожного із нас, хто приймає Пасхальне благовістя: “ А коли живе у вас Дух Того, Хто воскресив Ісуса із мертвих, то той хто підняв Христа з мертвих, оживить і смертельні тіла ваші через Свого Духа, що живе у вас” (Рим. 8, 11).

Своєю хресною смертю Христос звершив очищення гріхів, усього роду людського. Воскресіння Спасителя дарувало кожному із нас вічне життя. Але однієї лише віри у страждання і Воскресіння Ісуса Христа недостатньо.Необхідно, щоб наше земне життя у всіх його проявах було у тісному єднанні з Богом. Святий апостол Павлонавчає нас:”Бо коли ми з'єдналися з Ним подобою смерті Його, то повинні бути з’єднані і подобою Воскресіння, знаючи те, що давній наш чоловік був розп’ятий з Ним, щоб знищене було тіло гріховне, щоб нам не бути вже рабами гріха (Рим. 6:5-7).

Наше земне життя і наше ставлення до Бога і до ближнього, повинно носити на собі печать нерозривного єднання з Господом Богом. Св.Іоан Богослов говорить:Хто Мені служить, нехай Мене наслідує, і де Я, там і слуга Мій буде" (Ін 12,26).

Cпоглядаючи на реальний стан речей в світі ми бачимо духовно-моральний занепад людства. В світі панує ненависть і жорстокість, яка супроводжується вбивствами і війнами. Сучасна людина обирає матеріальні цінності, відкидаючи духовні. Тому незабуваймо про нашу молодь і дітей закликаймо їх до рідної Церкви і до Бога. Бо вони є наше майбутнє. Нехай Воскреслий Христос допоже всім нам перемогти гріх і стати на дорогу спасіння.

В цьому році ми будемо відзначати 100-літній Ювілей нашої УПЦ в Канаді і УПЦ США. Згадаймо у своїх молитвах всіх фундаторів, жертводавців і будівничих наших храмів і стараймося продовжувати їхню працю на користь Святої Церкви.

Дорогі браття і сестри!

Святий євангелист Іван Богослов пише, що першими словами Христа-Спасителя своїм учням після воскресіння з мертвих були „Мир Вам” (Ів.20,19). І ми повинні прийняти їх сьогодні з особливим почуттям, бо саме миру і спокою потребує сучасний світ.”Коли ми згубимо мир-то будемо ворогами тим,котрі почули від Христа-Мир Вам-каже Св.Іоан Золотоустий.

Тому стараймося зберігати цей мир і своїми молитвами просити Воскреслого Христа, щоб Він запанував в Україні, в наших громадах, родинах,сім’ях і найголовніше в душах кожного з нас.

У це величне свято Святої Пасхи Господньої ми молитовно просимо Воскреслого Христа Спасителя і Бога нашого, щоб Він Благословив наш український народ і подав йому єдність, мир, духовне і економічне зростання.

Нехай Воскреслий Христос зміцнить нашу віру, наповнить наші серця духовною радістю, примножить любов , щоб у всій повноті ми змогли насолодитися радістю світлих Пасхальних днів.

Благословення Воскреслого Христа нехай буде з усіма Вами!

Воістину Христос Воскрес!

 

З архипастирським благословенням,

 

 ЮРІЙ, Митрополит Української Православної Церкви Канади
† АНТОНІЙ, Митрополит Української Православної Церкви США і в Діаспорі
† ЄРЕМІЯ, Архиєпископ Української Православної Єпархії Бразилії та Південної Америки

 ДАНИЇЛ, Архиєпископ Української Православної Церкви США та Західної Європи

† ІЛАРІОН, Єпископ Української Православної Церкви Канади
† АНДРІЙ, Єпископ Української Православної Церкви Канади