Українська православна громада Польщі вшановує жертв акції "Вісла"


В суботу 29 квітня в церкві Успіння Пресвятої Богородиці в селі Щавне (повіт Сянок) духовенство та вірні української православної єпархії Польської автокефальної православної Церкви відзначали 70 роковини трагічної Акції "Вісла".

Місце і дата - неприпадкові, саме зі Щавного 29.04.1947 р., виїхав перший транспорт переселенців. Божественну св. Літургію відслужили архиєпископ Люблинський і Холмський Авель, ординарій Перемишсько-Горлицької єпархії  єпископ Паїсій та єпископ Шуперкський - Ісаія із Чехії, яким співслужили майже всі сященики Перемишсько-Горлицької єпархії.

Під час заходів, Владика Паїсій нагородив сянніцького декана і пароха православних парафій с. Морохова, Щавного і Дзюрдзьова прот. Юліана Феленчака медаллю св. Максима Горлицького.

Мелодійно св. Літургію супроводжував співом єпархіяльний хор "Ірмос" під орудою п. добродійки Маріанни Ярої.

Після св. Літургії духовенство освятило хрест в пам'ять жертв Акції "Вісла", який заофірував Преосвященіший єпископ Паісій, який є онуком депортованих українців з Підляшшя.

Про значення Акції "Вісла" свідчить кількість людей, які приїхали в цей день до Щавного, не зважаючи на дощ і холод, з різних частин Польщі.

Із словом також звернувся і Архієпископ Авель, який відроджував духовне життя лемків, які повернулися із виселення у Команьчу.

Маленька парафія Успення Богородиці у Щавному, яка налічує тільки декілька родин бережно ставиться до святині, яку розмальовували петлюрівські старшини, бережуть пам'ять про сотні родин, які насильницько були виселені в Україну та депортовані на північно-західні терени Польщі 28 квітня 1947 року.

У заході прийняли участь вірні православних парафій єпархії, а також представники ОУП в Сяноці, Мокрому та Команьчі на чолі із Головою п. Марією Білас.