Прот. Микола Гелетюк: "Сила слова"


Уже чверть століття газета «Успенська Вежа» доносить до людей Світло Божої Правди. Цей всеукраїнський часопис відомий не лише  в Україні, але і далеко поза її межами. Редакційний колектив, який складається із вірних ідеї Української Автокефальної  Православної Церкви, справжніх патріотів, безкорисливо старається доносити до читачів правдиву інформацію, хоча, можливо, не всім подобається та правда.

Часи сьогодення нагадують  ситуацію, яку не раз спостерігали в історії нашого багатостраждального українського народу – хто має гроші, той замовляє музику. Хто має гроші, той інформаційно впливає на читачів, і ми ще і ще раз переконуємося в тому, що тим релігійним організаціям, які мають свої духовні центри за кордоном, а саме: в Римі – католики і уніати, в Москві – Російська Православна Церква, у США та в Західній Європі – протестанти та тоталітарні секти, байдуже, що в Україні дорожчає папір. Вони друкують і видають свої видання на прекрасному глянцевому папері кольоровим друком та розповсюджують  або благодійно, або частково благодійно. Їм байдуже, що українці ледве зводять кінці з кінцями, їм головне захопити їхні душі та переконати у своїй «щирості». На жаль, Українська Автокефальна Православна Церква не може конкурувати з релігійними спільнотами, які мають свої духовні центри за кордоном. Але нам треба  пам’ятати слова: «БОГ НЕ В СИЛІ, А В ПРАВДІ».

Є багато місць у Святому Письмі, які вказують на силу СЛОВА. Словами можна лікувати, величати, очищати людей, прививати їм віру й радість, відроджувати в них любов і милосердя, звіщати душам мир і спокій. Слово – це провідник, через  який в душу вливаються не лише думки і образи, а й потік відчуттів, переживань та  бажань. Усім відома могутність слова в устах визначних ораторів-проповідників чи керівників  народів. Сам Господь наш Ісус Христос, Син Божий, був названий апостолом і євангелістом Іоаном, як воплочене СЛОВО-ЛОГОС : «Споконвіку було Слово, а Слово в Бога було, і Бог було Слово. Воно у Бога було споконвіку» (Ін.1:1-2).                                              Слова Господа мали неабияку силу, саме тому послідовники Христа і слухачі Слова Божого говорили: «Чоловік ще ніколи так не промовляв, як Оцей Чоловік…» (Ін.7:46). Говорили про Нього юдеї: «Слово Його було владне» (Лк.4:32). Цим словом Господь воскрешав померлих, творив чудеса і преображав душі людські. Так само діяли словом і святі апостоли, які поклали початок Церкви Христової, та весь сонм Його учнів у всіх країнах і у всі часи. Так само і друковане слово має силу, несе позитив або негатив. Адже ідентичність Святого Письма збережена завдяки написанню святих Божих мужів, натхненних Духом Святим. Якби вони не записали, – яким чином би Слово Боже дійшло до наших часів?  А воно не тільки дійшло, але й живить нас, бо Господь говорить: «Не хлібом  єдиним буде жити людина, але словом Божим» (Мф.4:4). А апостол Павло стверджує про силу цього слова, кажучи: «Боже Слово – живе і діяльне, гостріше від усякого меча обосічного, – проходить воно аж до поділу душі і духа, суглобів і мозків, та здатне судити думки і наміри  серця» (Євр.4:12).
       Шановна редакційна колегіє газети «Успенська Вежа», дорогі читачі та дописувачі. Щиро вітаючи Вас з ювілеєм! Бажаю, щоб слово, друковане на шпальтах Вашої газети, несло не тільки  інформацію  та новини із життя церкви та парафій, але і ті науки і настанови нашого українського духовенства, ту Божу науку, яка б  навертала людей до Бога, освячувала  їхні душі й запровадила їх до вічного щастя в небі. Творчих успіхів та щедрих Божих благословінь.