Вінницький кафедральний собор УАПЦ святкує храмове свято "Всіх скорботних радість"


6 листопада Вінницький кафедральний собор УАПЦ "Всіх скорботніх радість" святкує храмове свято.

З нагоди цієї події до м. Вінниці прибули священики із усього Поділля: понад 12 із Вінничини та 5 із Хмельниччини.

Святкову Літургію очолив Митрополит Вінницький і Брацлавський Роман у співслужінні Єпископа Херсонського і Миколаївського Бориса.

Владика Роман у своєму слові нагадав чому саме в цей день громада УАПЦ молится соборно у кафедральному храмі. Адже, сама церква розташована на місці масового захоронення жертв репресій НКВД 1937-38 років.

Владика Борис передав Владиці, духовенству та вірянам вітання від Таврійської єпархії з нагоди храмового свята. 

Храм декілька разів відвідував Патріярх УАПЦ Димитрій.

Ікона Пресвятої Богородиці "Усіх скорботних радість"
Як говорить назва - Всім, хто в скорботі й печалі дарує радість. Моляться про дарування всіляких благ "оголеним - одіяння, хворим - зцілення, голодним -."годування, сліпим - прозріння, запечаленим - відрада".

6 листопада Церква вшановує ікону Божої Матері "Всіх скорботних Радість". Сама її назва свідчить про те, що через неї звертаються до Господа ті, хто перебуває в скорботі й печалі. Як співається в акафісті, ми молимося про дарування всіляких благ "оголеним - одіяння, хворим - зцілення, голодним - годування, сліпим - прозріння, запечаленим - відрада".
 
Ікона Пресвятої Богородиці "Всіх скорботних Радість" прославилась чудотворенням в 1688 році. Рідна сестра патріарха Іоакима (1674-1690 рр.) Євфимія, що жила в Москві, довгий час хворіла невиліковною хворобою. Одного разу вранці, під час молитви, вона почула голос: " Євфиміє! Йди в храм Преображення Сина Мого, там є образ, званий " Всіх скорботних Радість". Нехай священик відслужить молебень з водосвяттям, і отримаєш зцілення від хвороби". Євфимія дізнавшись, що така ікона дійсно є в храмі Преображення на Ординці, виконала повеління Пресвятої Богородиці - і зцілилась. Це стало 24 жовтня .(за старим стилем) 1688 року. Ікона Пресвятої Богородиці " Всіх скорботних Радість" славиться великою кількість чудес. Цей чудотворний образ належить до найбільш шанованих серед безлічі ікон Цариці Небесної. Слід сказати, що існує багато списків із цієї ікони які також прославились великою кількістю чудес, бо Пресвята Владичиця Діва Богородиця через Свої чудотворні ікони подає зцілення від душевних і тілесних хвороб всім, хто з вірою приходить і звертається до неї в своїх молитовних зітханнях.
Перша згадка про ікону відноситься до 1649 року.

Молитва
О, Пресвята і преблагословенна Діво, Владичице Богородице! Споглянь милостивим Твоїм оком на нас, що стоїмо перед святою іконою Твоєю і з розчуленням молимось Тобі; виведи нас із глибини гріховної, просвіти розум наш, затьмарений пристрастями, вилікуй рани душ і тіл наших. Бо ми не маємо іншої допомоги, не маємо іншої надії, тільки Тебе, Владичице. Ти знаєш усю неміч і гріхи наші, до Тебе вдаємося і взиваємо: не позбав нас Твоєї небесної помочі, але заступайся за нас завжди і Твоїм невимовним милосердям і щедротами спаси і помилуй нас, що гинемо. Даруй нам виправлення гріховного життя нашого і позбав нас від скорбот, бід і хвороб, від несподіваної смерті, пекла і вічної муки. Ти бо, Царице і Владичице, скора Помічниця і Заступниця всім, хто вдається до Тебе, Ти надійне пристановище грішників, що каються. Подай же нам, Преблага і Всенепорочна Діво, християнський кінець життя нашого, мирний і безгрішний, і сподоби нас Твоїм заступництвом оселитися в оселях небесних, де безперестанно лунає голос тих, що святкують і радістю прославляють Пресвяту Тройцю, Отця і Сина і Святого Духа, нині, і повсякчас, і навіки-віків. Амінь.