УВАГА! НОВА КНИЖКА


Тиждень тому побачила світ прецікава книжка нашого ставропігійного братчика Миколи Бандрівського «Від МЕГАЛІ ЕККЛІСІЯ руських князів до церкви Успіння Пресвятої Богородиці на вул. Руській (з історії православних храмів львівського середмістя)» (Львів, 2014.-152с.) з чорно-білими і кольоровими ілюстраціями.

    Пропонована книжка – перша спроба представити найдавнішу історію православних храмів львівського Середмістя (тобто, в межах оборонних мурів і укріплень). Частина з цих християнських святинь, найвеличніші з яких були закладені тут ще у ХІІІ ст., на сьогоднішній день повністю зникли з центральної частини Львова або ж до невпізнання перебудовані пізнішими спорудами.

   В книзі представлено як традиційні погляди  на час і місця розташування найдавніших у Львові православних соборів і церков, так і новітнє бачення на ці питання, яке ґрунтується на найновіших відкриттях в царині історії та археології Львова. Так, з цілком інших позицій автор висвітлює початки православних церков на т.зв. Руській дільниці Львова доводячи, що княжий Львів ставши у 1270 р. столицею Руської держави не міг не мати свого величного кафедрального собору з архієрейським (митрополичим-?) двором при ньому. І введені нещодавно у науковий обіг письмові джерела (наприклад, згадки про МЕГАЛІ ЕККЛЕСІЯ – владичний собор, який існував на місці пізнішого домініканського монастиря) підтверджують ці припущення. Так само, новітнє бачення представлено на розташування церкви св.Георгія (Юрія), яка першочергово знаходилась не на Святоюрській горі за містом, а таки в середмісті поблизу сьогоднішньої ставропігійної Свято-Успенської церкви на вул.Руській.

   Видання розраховане на усіх, хто цікавиться давньою історією та архітектурою Львова, релігійним життям вцілому.