З Різдвом в дитинство


Цього року вже традиційно відбувся XVII фестиваль української коляди «Прощання з колядою» про який всі знають і радо відвідують. Проте, в переддень його проведення відбулася перша дитяча розколяда «З Різдвом в дитинство», організована спільно Львівським ставропігійним братством св. ап. Андрія Первозваного та Львівською єпархією УАПЦ.

Ідея проведення виникла ще минулого року, коли багато дитячих колективів хотіли показати свої досягнення для гостинного Львова. Місцем проведення було вибрано центральний храм УАПЦ у м. Львові – Ставропігійну церкву Успіння Богородиці.

01 лютого о 15.00 годині розпочалася перша дитяча розколяда. Розпочав захід молитвою та благословенням митрополит Львівський Макарій. «Діти – це наше майбутнє, це майбутня основа кожної парафії. Якщо добрий пастир посіє зерно, то буде мати і колоски. Це, що при наших парафіях діти гуртуються, розвиваються – це є добра справа для кожного священика. Те, що сьогодні ми вперше зібралися, щоб поспілкуватися у молитві, щоб побачити один одного і поділитися своїм досвідом, це теж є добре як для самих дітей, так і для нас, духовенства. Ми живемо клопотом повсякденним, проте і залишаємо час і для духовного. І те, що сьогодні ми розпочинаємо різдвяні зустрічі дітей, це є першим кроком до консолідації та більшої згуртованості” – зазначив владика Макарій.

На дитячу розколяду прибули колективи із Золочева, Миколаєва та м. Львова (церкви Успіння праведної Анни та Успіння Богородиці, Дитячо-юнацький театр "Знахідка"). Кожну парафію представляв священник або художній керівник, які розповідали коротку історію про працю із дітьми. Разом із золочівським хором і вертепом прибув о.декан Василь Саган, який один із перших підтримав проведення такого фестивалю.

У вітальному слові львівський декан о. Олег Древняк розповів про історію недільної школи Успенської церкви, яка цього дня показала два вертепи (молодшої і старшої групи).

На завершення митрополит подарував дітям солодощі, кожному керівнику колективу вручив диплом учасника фестивалю. Завершилася перша зустріч дітей Львівської єпархії УАПЦ почастунком у єпархіальній трапезній.