ЗВЕРНЕННЯ


м. Львів З А Я В А   Львівського крайового Ставропігійного Братства святого апостола Андрія Первозваного, Ставропігійної Церкви Успення Богородиці м. Львова Львівського єпархіяльного управління УАПЦ Львівської Духовної семінарії УАПЦ

 

В останні роки доводилося чути про приватний навчальний заклад, який взяв на себе сміливість називатися "Львівський Ставропігіон". Нагадаємо, що Ставропігія (від грецького "ставрос" і "пігіон" - встановлення хреста) - це спеціальна форма управління у православній Церкві, яка давала незалежність від місцевої церковної ієрархії і вимагала підкоренню патріаршій владі. Отож, ставропігійний статус свідчив про особливу важливість святині для Церкви і вірних. Ставропігію в той час могли отримувати церкви, монастирі та братства. Львівському православному Братству такий ставропігійний статус був наданий 1 січня 1586 року Патріархом Йоакимом ІV Доу та затверджений Вселенським Патріярхом Димитрієм в 1588 році.

Звідси виникає питання: яке відношення до церкви, а тим більше до храму Успіння Пресвятої Богородиці (яким згадане Ставропігійне братство увесь час опікувалося), має приватний університет "Львівський Ставропігіон" та пов’язані із ним структури. Чи не є це намаганням окремих ділків від науки та музейного релігієзнавства привласнити з нашого православного історичного спадку те, що їм не належить, в даному випадку назву і логотипи (зображення Успенської церкви із Ставропігійним комплексом)?

Але, врешті, Божа справедливість все розставила по своїх місцях: 12 листопада 2008 року міністр освіти і науки України, голова Державної акредитаційної комісії Іван Вакарчук своїм наказом позбавив приватний університет "Львівський Ставропігіон" освітньої ліцензії. Як сказано в наказі, за грубі порушення законодавства, нехтування умовами прийому студентів, незадовільну матеріально-технічну базу. Здавалось-би, ось і все.

Аж, ні. Тепер довідуємося, що таке собі громадське обєднання "Львівське Ставропігійське Братство" спільно з університетом "Львівський Ставропігіон" і (!) Львівською обласною державною адміністрацією збираються провести 5 грудня 2008 року т.зв. ювілейну академію з нагоди першої письмової згадки про Львівське Братство. Звичайно, це право об’єднання проводити будь-які акції, в тому числі й "академії". Але ж, до яких вершин цинізму треба сягнути, щоби в наш час створити ніби-то "нове" об’єднання, яке за назвою фактично дублює Львівське крайове Ставропігійне Братство святого Апостола Андрія Первозваного. Останнє, як відомо, потужно діє в Україні ще з 1989 року та є правонаступником Львівського Успенського Братства і Ставропігійного Інституту, видає всеукраїнську газету "Успенська вежа" та знане в Православному світі цілою низкою добрих справ.

Отож, підсумовуючи вищесказане, заявляємо, що ані Українська Автокефальна Православна Церква, ані Ставропігійна Церква Успення Богородиці м. Львова, ані Львівське крайове Ставропігійне Братство святого Апостола Андрія Первозваного не мають жодного відношення до акцій, які заплановані приватним університетом "Львівський Ставропігіон" спільно з Львівською обласною державною адміністрацією. Більше того, зі свого боку дивуємося, чому окремі профільні підрозділи Львівської обласної державної адміністрації  дали втягнути себе у пропагування інтересів приватної бізнесової навчально-освітньої структури.

На численні запити вірних Української Автокефальної Православної Церкви, української діаспори та львів’ян заявляємо про відсутність будь-якого зв’язку із даними структурами та акціями, які проводяться ними.

 

04 грудня 2008 р.

Архиєпископ Львівський              Макарій

 

Голова Львівського крайового

Ставропігійного Братства святого Апостола Андрія Первозваного

                                                                                       Тарас Дмитрик

Настоятель Ставропігійної Церкви

Успення Богородиці м. Львова                      прот. Ігор Бурмило

 

Ректор Львівської Духовної Семінарії УАПЦ                 прот. Василь Луцишин

 

Член Церковної Управи Ставропігійної Церкви

Успення Богородиці м. Львова                                                    Юрій Федів