Предстоятель УАПЦ Макарій звернувся в СБУ з вимогою відкрити крімінальне провадження проти Наталії Шевчук


Предстоятель УАПЦ Макарій (Малетич) поскаржився Голові СБУ Василю Грицаку на Наталію Шевчук - колишню помічницю покійного Предстоятеля УАПЦ Мефодія та просить розпочати проти неї досудове розслідування.

Миторполита Макарія, зокрема, обурило, те що Шевчук, на його думку, поширила неправдиву інформацію про нього та Церкву, яку він очолює, на одному з українських телеканалів.

«Шевчук Наталія у своєму виступі звинуватила Предстоятеля УАПЦ у написанні скандального листа, про звернення до голови РПЦ Кирила із проханням допомогти відродити “древню Галицьку митрополію”... Скандальний лист є неправдивим і підробленим як за своїм змістом, так і містить підроблений підпис Блаженнішого Макарія», - йдеться у заяві про вчинення кримінального правопорушення.

«У зв’язку з вищевикладеним, вважаю, що дії Шевчук Наталії Михайлівни направлені на дискредитацію УАПЦ та її Предстоятеля Блаженнішого митрополита Макарія, спрямовані на розпалювання релігійної ворожнечі, несучи загрозу розділення України за церковно-релігійною ознакою та інформаційне спряння іноземній державі в умовах збройної агресії на нашу державу з боку Російської Федерації».

Автор заяви вважає, що у діях Наталія Шевчук вбачаються ознаки складів кримінальних провопорушень, передбачених:

ст. 111 КК України - Державна зрада;

ст. 161 КК України - Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії;

ст. 358 КК України - Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів.

«На підставі викладеного та керуючись ст. 55, 214, 218 КПК України,–

ПРОШУ:

1. Прийняти, невідкладно зареєструвати дану заяву та внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення та направити на адресу заявника документ, що підтверджує прийняття, реєстрацію даної заяви про злочин та її реєстрацію у Єдиному реєстрі досудових розслідувань.

2. Розпочати за цією заявою про злочин досудове розслідування у формі досудового слідства за фактом вчинення Шевчук Наталією Михайлівною (реєстраційний номер облікової картки платника податків: 2821312069; адреса: 08292, Київська обл., місто Буча, вул. Пушкінська, буд. 59б, кв. 23) злочинів, передбачених ст. 111, 161, 358 КК України.

3. Письмово повідомити заявника, у встановленому законом порядку та строки, про початок кримінального провадження та закінчення досудового розслідування», - зазначає Митрополит Макарій.

Як інформувала РІСУ, на сайті Фонду блаженної пам’яті Митрополита Мефодія опублікували лист нібито від Митрополита Макарія до Патріарха РПЦ. У ньому від імені Архиєрейського Собору УАПЦ він просить Патріарха Кирила «відродити давню Галицьку митрополію як нову Помісну Церкву» та підтвердити єпископські хіротонії, здійснені в УАПЦ у період з 07. 04. 1990 року по 03. 11. 1996 року.

В УАПЦ це повідомлення назвали провокацією.