Вселенський Патріярх Варфоломій І молитвою вшанував жертв Голодомору 1932-33 рр.


25 листопада у православній церкві св. Миколая на Фанарі у Стамбулі, яку Вселенська Патріярхія передала для  духовних потреб слов'ян Вселенський Патріярх Варфоломій І очолив св. Літургію в день вшанування жертв штучного Голодомору 1932-33 р., організованого комуністичним режимом СРСР.

На молитву прибули представники України в Туреччині на чолі з Послом п. Андрієм Сибігою. Як зазначив дипломат на своїй сторнці у Twitter: "Історична літургія в церкві Св. Миколая за участю Вселенського Патріарха Варфоломія на вшанування пам'яті жертв Голодомору в Україні". Це вперше в історії у столиці світового православ'я увага була присвячена мільйонам мучеників, які загинули голодною смертю яку штучно створив режим Сталіна. Також на св. Літургії були присутні представники української діаспори  Європи, зокрема о. архімандрит Пилип Ягниш із м. Порто, що в Португалії.

«Ми пам’ятаємо демонічно натхненне варварство, яке Сталін продемонстрував проти духовних чад Константинопольської Церкви-Матері. Ми сумуємо загублених. Ми сумуємо з тими, що залишилися живими. Ми горюємо за всіх матерів, батьків і дітей, і від усієї душі молимося до Воскреслого Господа за їх вічний спокій. Нехай наш Господь оселить їхні душі серед праведних, що сидять навколо столу Його вічної трапези, про що молимось і за нас, щоб і ми її сподобилися. Ми шануємо їх пам’ять та їхню боротьбу», – наголосив у проповіді Патріарх Варфоломій.

Патріарх Константинопольський наголосив, що немає жодного виправдання для безглуздого та жорстокого вбивства мільйонів людей.

«Як православні християни, ми належним чином відзначаємо 84-річчя з моменту цього злодіяння.  На жаль, ми не можемо змінювати події минулого. Але ми можемо глибоко їх вивчати і проаналізувати, щоб зробити все можливе, щоб у нашому сучасному світі запобігти повторення таких звірств у майбутньому. Наша пам’ять про цю трагедію об’єднує всіх нас у нашій боротьбі з фундаменталізмом, ненавистю, пригніченням та насильством. Це також підвищує чутливість до сучасних форм гноблення, несправедливості та екстремізму. Давайте навчимося з минулого, і нехай біль і яскрава пам’ять про смерть призведуть до кожного з нас бажання намагатися викорінити суперечливі та ненависницькі ідеології, будь то політично чи релігійно мотивовані. Ми завжди повинні працювати як каталізатор позитивних перетворень та єдності у нашому проблемному світі», – йшлося у промові Патріарха.