ВСЕЛЕНСЬКИЙ ПАТРІАРХ ВАРФОЛОМІЙ ВЗЯВ УЧАСТЬ У ЄВРОПЕЙСЬКОМУ САМІТІ


Його Всесвятість Вселенський патріарх Варфоломій взяв участь у європейському саміті Concordia, що відбувся в Афінах (Греція) з 6-7 червня 2017 року. Concordia – це зареєстрована неприбуткова організація, яка дає можливість державно-приватним партнерствам створити більш процвітаюче та стабільне майбутнє. Як рівноправний організатор, учасник кампанії та генератор ідей, Concordia створює нову модель того, як безпартійна, неприбуткова організація може мати глобальний вплив. Європейський саміт Concordia проводиться у найважливіший час для континенту, після значних зрушень у регіональному керівництві, які ще триватимуть протягом 2017 року. Оскільки народне голосування стало найнепередбачуванішим за всю історію, вибори в Італії, Франції, Німеччині та інших країнах впливають не тільки на громадян певної країни, але також на загальні права людини, світовий ринок, мігрантів та регіональний інвестиційний клімат.

Concordia вважає, що у державно-приватних партнерств (P3) є великий потенціал у сфері впливу в Європі, оскільки вони працюють з метою збереження теперішніх союзів, припинення зростаючої біженської кризи та задля регіонально економічного росту, залишаючись на шляху до досягнення цілей в галузі сталого розвитку до 2030 року . Скликавши регіональне керівництво для вирішення цих проблем та формулювання практичних рішень, Concordia стає платформою для обміну ідеями та встановлення нових відносин у державній, приватній та некомерційній сферах.

У своєму виступі Вселенський Патріарх Варфоломій зосередився на міграції, як випробуванні європейської ідентичності. Він нагадав, що “міграція та біженська криза – це випробування центральних біблійних принципів та принципів християнських церков. Гостинність для іноземця є основою життя і пастирською місією Церкви”. Він згадав про свій минулорічний візит на острів Лесбос зі своїми братами Папою Римським Франциском та Архієпископом Афін і всієї Греції Ієронімом, метою якого була зустріч з біженцями. Він також заявив, що "неприйнятним є те, що деякі європейці, які високо цінять права людини і які бажають бути захисниками "християнської Європи", водночас радо використовують жорстку мову до мігрантів та біженців та обороняють закриті європейські кордони".

Крім того, він згадав про захист середовища, заради якого "християнство та гуманітарні рухи об’єднують зусилля і йдуть пліч-о-пліч". Він закликав "перетворити загрозу чужинності на можливість сприяти культурі солідарності та включення". На думку Вселенського Патріарха, "світ чекає спільного свідчення віруючих. Наш обов'язок - сприяти міжрелігійному діалогу. Зв'язок і відкритість звільняють релігії від інтроверсії. Взаємна довіра між релігіями – це сила, що підтримує всебічний мир. Антагонізм і недовіра зменшують здатність релігій сприяти культурі солідарності, що є умовою sine qua non  (необхідною) для справедливого вирішення міграційної проблеми ».