Неділя П'ятидесятниці. Митр. прот. Володимир Генсьор


Коли Святий Дух сходив на старійшин ізраїльських,то метою було дати народу мудрих суддів; коли Дух зійшов на пророка Іону, то ціллю було відвернути від гріха жителів Ніневії. А в день П"ятидесятниці Дух Святий зійшов, щоб започаткувати на землі Єдину Святу Соборну Апостольську Церкву. Тому Він зійшов лише на Христових учнів, на тих, хто однодушно перебував разом, в одній горниці, під одним дахом, в єдиному молитовному стремлінні до Бога. Так Святий Дух,зійшовши в один день, в одному місці, відкрив на землі ЄДИНЕ ДЖЕРЕЛО ЖИВОЇ ВОДИ, яке повинно напоїти всю спраглу Вселенну.
Чому ж лише одне таке животворче джерело відкрилось на землі? Та тому, що Бог -- Єдиний, і шлях до Нього може бути тільки єдиний; щоб спраглі знали , куди їм іти по воду живу; щоб усі могли у Святому Дусі з"єднатися через Бога Сина з Богом Отцем, з"єднатися в єдине Тіло Христове -- Церкву, яка животвориться Духом Святим.
І як у маленькому і непомітному зерняті міститься зародок рослини, інколи великого дерева, так і кожен з нас після Хрещення у Таїнстві Миропомазання отримав Святого Духа як дар. Ми отримали ту ж саму благодать, що і апостоли. Цей дар, це зерно наповнене животворящої сили; воно завжди може прорости в наших серцях і принести плоди Духа. Але для цього необхідно попрацювати і зробити землю своєї душі не такою холодною і сухою як вона є. Подумаймо, який скарб у нашому серці ми носимо від народження. Яка відповідальність лежить на нас, щоб цей скарб примножити. Яку відповідь ми дамо Тому, Хто дав нам цей Дар , а ми заглушили його суєтою і турботами світу цього...
Царю Небесний..., очисти нас від усякої скверни і спаси, Благий, душі наші !