30 травня 2010 р.


30 травня 2010 р. делегація Львівського Ставропігійного Братства св. ап. Андрія Первозваного взяла участь в урочистих заходах по вшануванню українських поховань у Пікуличах (околиця Перемишля, Польща).

Тут знаходиться один із 12 некрополів, де зібрано і поховано українців, котрі загинули у 1918-1924 роках. Біля Некрополя також знаходиться поховання вояків УПА, котрі були перепоховані 3-4 роки назад.

У братській могилі поховано близько 2 тисяч українців, котрі загинули в таборах міста Перемишля від голоду і холоду. Серед них воїни УГА та УНР.

Заходи розпочалися із св.. Літургії в українській православній церкві Успення Богородиці м. Перемишля. Після цього вірні пройшлися хресним ходом через місто у супроводі військового оркестру із м. Львова. Спільну панахиду відслужили священики із православних та греко-католицьких парафій Перемищини.

 

Довідка.

У 1918 році на території колишніх австрійських казарм у с. Пікуличі польська влада влаштувала табір для полонених вояків УГА та інтернованих українців. У 1920-21 рр. він став місцем інтернування вояків армії УНР, переважно 1-ої Запорізької дивізії. У кінці 1919 року у таборі перебувало 2978 полонених та інтернованих. У результаті масових епідемій дизентерії та тифу в таборі у 1919-1921 рр. померло 2000 українців.

Їх перепоховання на територію теперішнього військового цвинтаря відбулось у 1921 році, а у 1924 році на насипному кургані за проектом української художниці Олени Кульчицької був встановлений металевий хрест.

Впродовж 1924-1939 років українці Перемишля щорічно організовували походи до військового цвинтаря, під час яких відбувалися сутички з поліцією, яка відбирала тернові вінки, тризуби та синьо-жовті знамена.

Під час панування комуністичного режиму у Польщі територію цвинтаря було перетворено на сміттєзвалище, а у 1960 році знищено металевий хрест. Відновили цвинтар у 1990 р. зусиллями української громади Перемишля, також встановили копію знищеного металевого хреста. Тоді ж відновилась традиція походів української громади до військового цвинтаря у Пікуличах.

У 2000 році польська Рада охорони пам’яті боротьби та мучеництва дозволила розширити територію цвинтаря – там було перепоховано останки ексгумованих перед тим у селах Бірчі та Лішні 47 вояків УПА. Загалом у Пікуличах поховано близько 2 тисяч воїнів. Слід зазначити, що перша панахида на могилі у Пікуличах відбулася 1921р., через рік після перших поховань.