ХХ Міжнародний фестиваль "Прощання з колядою" - це велика праця у культурній сфері життя не тільки нашої Церкви, але і цілої України


29 січня 2017 р. у Національному академічному українському драматичному театрі ім. Марії Заньковецької у Львові відбувся XX-й фестиваль «Прощання з колядою».  Організатор фестивалю - Львівське крайове ставропігійне братство св. ап. Андрія Первозваного. Участь у заході взяли колективи з України, Польщі та Румунії. Серед них: українська актрисаспівачка,  лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка Натáлія Полови́нка; солістка, випускниця львівської та віденської консерваторій Наталія Степаняк; ансамбль «Лем МИ» гуртка Об’єднання українців у Польщі с. Каманьча; ансамбль «Відимо» сяніцького відділення Об’єднання українців у Польщі; хор «Хвалім Господа» с. Вишня Рівня, Румунія; камерний хор «CANTEMUS» УГКЦ м. Івано-Франківськ; парафіяльний хор церкви Успіння Пресвятої Богородиці УАПЦ м. Миколаєва; Львівський муніципальний хор «Гомін»; хор Михайлівської церкви УАПЦ м. Львова (вул. Каховська); хор церкви св. ап. Петра і Павла УАПЦ м. Львова; хор «Оранта» церкви Успіння Пресвятої Богородиці УАПЦ м. Львова; хор Львівського ставропігійного братства св. ап. Андрія Первозваного «Ставрос». Фестиваль «Прощання з колядою» розпочав свою історію у 1997 р. Його організаторами спочатку були сестрички Братства п. Віра Маркович та п. Люба Хмелюк. З благословення світлої пам’яті Патріарха УАПЦ Димитрія (о. Володимира Яреми) цей захід був проведений як свято розколяди для православної громади міста. І сьогодні, з нагоди ХХ-го ювілею, першопочатківців Фестивалю п. Віру Маркович та п. Любу Хмелюк Блаженніший Макарій, Предстоятель УАПЦ, заслужено нагородив благословенними грамотами за їх титанічну працю

Участь у заході взяв й міський голова Львова Андрій Садовий, він вручив диплом 118-и членам Львівського Ставропігійного Братства св. ап. Андрія Первозваного Української Автокефальної Православної Церкви з нагоди ХХ-го ювілейного фестивалю: «У нашій країні зараз дуже складний час, кожен із нас думає про те, де ж черпати духовну силу, підтримку. На моє глибоке переконання, наша коляда і є таким особливим натхненням – це і родина, і молитва, і Боже Слово водночас. Коли на серці важко, і ти послухаєш нашу коляду, долучишся до неї, то відразу стає легше, простіше, коляда укріплює дух. Висловлюю свою велику подяку тим людям, які вже багато років роблять цю титанічну працю. Тому що привезти людей з різних регіонів, різних країн – це велика праця. Також від імені громади міста Львова хочу подякувати усім учасникам та гостям цього заходу».

"Для нас ХХ Фестиваль "Прощання з колядою, який всі ці роки проводить наше Братство-це є історія, це є крок до удосконалення і єдності. В цей день ми у коляді поєднуємо хорові колективи не тільки з України, але і Польщі та Румунії. Крім колективів з УАПЦ кожного року ми стараємося запросити і колективи з УГКЦ. Тож дякуємо громаді міста Лева за підтримку, а братчикам за згуртованість та активну працю" - зазначив Голова Братства св. ап. андрія Первозваного о. диякон Юрій Федів.

 

Довідка.

Фестиваль «Прощання з колядою» розпочав свою історію у 1997 році. З благословення світлої пам’яті Патріярха УАПЦ Димитрія (в миру о. Володимира Яреми) цей захід був проведений у 1997 р. як свято розколяди для православної громади міста.

15 років поспіль захід проводився у стінах Львівського коледжу Бізнесу і Права, керівником якого був сьогодні вже покійний парафіянин Петро-Павлівського храму п. Петро Лазур.

 На рівні міста  - це був перший захід, традицію якого перейняли інші конфесії, парафії та освітні заклади.

Львівське Ставропігійне Братство впровадило у культурне життя міщан захід, який відбувається  сьогодні практично на кожній парафії, несучи радість у колядках про народження Спасителя. За 20 років фестиваль  перейшов кордони міста і області, пізніше усієї України, а десятий рік поспіль єднає православних вірних України і діаспори.

Захід проводиться виключно силами братчиків – активних парафіян громад УАПЦ м. Львова, зокрема Успіння Богородиці, свв. апп. Петра і Павла, свв. Володимира і Ольги (м. Львів-Винники), Успіння пр. Анни (вул. Голоско) та сприяє активізації культурного життя міста, знайомить і сприяє обміну досвідом українців, які проживають на етнічних землях за межами нашої Батьківщини.