Різдвяне послання Вселенського Патріярха Варфоломія, архиєпископа Константинополя- Нового Риму


+ Варфоломій,
Милістю Божою Архієпископ Константинопольський,
Нового Риму і Вселенський Патріарх,
Всій повноті Церкви,
Благодать, милість і мир
Від Христа Спасителя народженого у Віфлеємі.

“Христове очоловічення, моє власне відродження.”
 

 

Дорогі брати і чада возлюблені в Господі,

Оспівуємо і славословимо Бога в Тройці, що сподобив нас знову в цьому році достигнути до великого свята народження у плоті Сина і Слова Бога Отця в “малому Віфлеємі”.

Свята Церква святкує в повній радості, бо Христос “прийняв плоть” через втілення, і здійснив Церкву “прикрасою для світу”. Дійсно, увесь людський рід, і все творіння радіє цим божественним благословенням. “Вся творіння сьогодні сповнене радістю бо Христос народився від Діви”.

На відміну від “першої властивості” древніх греків, Бог наш є причастя любові, і з любов’ю рухається до людей і світу. “У тому любов, що не ми полюбили Бога, а Вiн полюбив нас.”.

Предвічне Слово Отця, що привело людство до буття, тепер дає йому добробут Своїм Втіленням. “Це є причина свята, тому ми святкуємо сьогодні: Бог спустився до нас аби ми могли піднятися до Нього... щоб оставивши стару людину, ми могли б прийняти нову; щоб умираючи в Адамі, ми могли б жити у Христі; для того щоб ми могли бути з Христом, бути розп’ятими з Ним, бути похованими з Ним і воскреснути з Ним”. Для кожної людини, яка приходить у світ тепер відкритий шлях обоження за благодаттю. Ми всі стали “Бого-ємнісними”. “Нема вже ні юдея, ні язичника; нема ні раба, ні вільного; нема ні чоловічої статі, ні жіночої; бо всі ви – одно в Христі Ісусі”.

На жаль, Євангеліє Різдва знову оголошений в світі, де чуємо брязкіт зброї, де виконано неспровоковане насильство по відношенню до осіб і народів, де домінує нерівність і соціальна несправедливість. Нестерпна є умова, в якій лежать незліченні діти, жертви воєн, нестабільна ситуація, різноманітні експлуатації, переслідування і дискримінації, голод, злидні і хворобливе позбавлення.

У квітні минулого року, ми мали нагоду, разом з Святішим Папою Римським Франциском і з Блаженнішим Архієпископом Афінським і всієї Греції Ієронімом, побачити власними очима на Лесбосі трагічні пригоди біженців і мігрантів, зокрема гострі проблеми постраждалих дітей, невинних людей і беззахисних жертв військового насильства, расової та релігійної дискримінації і несправедливості, число яких постійно зростає.

Свято Слова Божого, що став немовлям Христом, чиє зникнення розшукується світською владою відповідно з розказом євангеліста Матвія, нагадує нам і закликає нас дбати про дітей, зберігати цих вразливих жертв і поважати священність дитинства.

Звичайно, діти і чутливі душі являються так же під загрозою в політично і економічно розвинутих країнах більш стійкого миру, із-за великої кризи шлюбу і сім’ї, різних утручань та здійснення фізичного та психічного насильства. Душа дитини змінюється під впливом використання електронних засобів масової інформації, особливо телебачення та Інтернету, і радикальної переміни способів комунікації. Невгамовна економіка перетворює їх з юного віку на споживачів, а евдемонізм швидко усовує їхню дитячу невинність.

З урахуванням цих небезпек, Святий і Великий Собор Православної Церкви звернувся до дітей і молодих людей “з особливою любов’ю і ласкою”, згадуючи наступне в своєму окружному посланні: “Серед численних суперечливих визначень дитинства наша свята Церква акцентує слова Господа нашого: “Якщо ви не навернетеся і не станете, як діти, не ввійдете в Небесне Царство”, та “Хто Царства Божого не прийме як дитина, той не ввійде до нього”, а також те, що наш Спаситель мовив про тих, хто “боронить” дітям іти до Нього, та про тих, хто “спокусить” їх”.

Тайну Різдва прекрасно відображає кондак свята: “ради нас народилося дитя нове, Предвічний Бог.” Бог Слово, як дитина, і дитина, як Бог, являється людям з “чистим серцем” і з простотою дітей. Діти розуміють істину, яку “премудрі і розумні” не можуть досягти. “Від одних лиш дітей можете виправити Єрусалим,” зазначає Елітіс в своїй поемі “Від ближнього”.

Браття і чада в Господі,

Звертаємося до всіх зібраних Вас, закликаючи поважати ідентичність і священність дитинства. Зіткнувшись з глобальною кризою щодо біженців, яка торкнулася в першу чергу прав дитини, перед лихом дитячої смертності, голоду, дитячої праці, тілесних ушкоджень та психологічного насильства, а також ризиком зміни душі дитини із-за неконтрольованої схильності до впливу сучасних електронних засобів зв’язку і підпорядковуванню їх споживацтву, проголошуємо 2017 рік – роком захисту священності дитинства, запрошуючи всіх людей визнати і поважати права і недоторканність дітей.

Як було підкреслено окремо в іншому важливому тексті Святого і Великого Собору, Церква Христова не дивиться щоб “щоб судити чи засуджувати світ” своїм словом, “а запропонувати йому як провід Євангеліє Царства Божого, надію й упевненість, що останнє слово в історії є не за злом, хай би в якій подобі воно було, і що не можна дозволяти йому спрямовувати хід історії”.

Тому поклоняємося в покорі і покаянні Спасителю, який відвідав нас з висоти, і хвалимо божественним співом велику божественну тайну нашого спасіння, нахиляючи коліна перед Пресвятою Богородицею, що держить в своїх руках Дитя Ісуса. Посилаємо з безсонного Фанара святочні вітання: “Христос народжується – славіте, Христос з небес – зустрічайте!” всім далеким і близьким чадам Константинопольської Церкви, і направляємо наші отцівські побажання і наше патріарше благословення.

“Отже, зміцнюйтеся, у благодаті Христом Ісусом”. Давайте всі разом прагнути з вірою і щирою любов’ю в хорошій боротьбі нового життя в Церкві, дотримуючись всього, що Господь наказав. Він же з нами “по всі дні, до кінця віку”.

Різдво, 2016
† Константинопольський Варфоломій,
палкий молитовник перед Богом за всіх Вас