Братський хор "Ставрос" відвідав Румунію та прийняв участь у 6-му міжнародному фестивалі церковної пісні


20-21 серпня хор "Ставрос" Львівського ставропігійного братства св. ап. Андрія Первозваного відвідав українські поселення у Румунії (м. Сігет,  с.  Кричуново та с. Вишня Рівня).

У м. Сігеті братчики відвідали головну українську православну святиню у Румунії - храм Воздвиження ЧЖХГ, а також церкву св. Юрія та прп. Паісія Велковського.

Настоятель храмів о. Микола Лаврук розповів про життя православних українців, які мають у країні свій вікаріат. Ціково також було чути, що після останнього візиту Президента Петра Порошенка дозволено відкрити першу українську православну церкву в Бухаресті, про перші богослужіння, які вже відправляються о. Дмитром Колотилом. 

Також була можливість побачити гарні розписи, виконані Костем та Петром Марковичами.

У с. Кричунів ми відчули дух українства у всіх вимірах: люди спілкуються гарною нашою мовою, храм теж має розписи українські, і люди люблять усе серцю рідне - тільки із сумом показують на сусідню гору, вказуючи, що власне там річка їх розділила з Україною. 

У с. Вишня Рівня теж почувалися як в Україні - населення (понад 5 тисяч осіб) усе україномовне. Богослужіння, яке 21 серпня почергово співалося місцевими людьми та хором "Ставрос" зі Львова, проповідь пароха о. Юрія Альбічука залишили у серцях людей багато позитивних відбитків.

21 серпня після богослужіння у православній церкві Різдва Богородиці пройшов 6-й міжнародний фестиваль церковної пісні. Прибули колективи з Польщі (м. Тісна Біщадського повіту), українських поселень Румунії (с. Вишня Рівня, с. Кривий, с. Поляни, м. Сігет та с. Вишня Рівня), а також з України - м. Львова та м. Солотвино.

Вітальне слово до присутніх виголосили Голова Мармороського відділу Союзу українців Румунії - Мирослав Петрецький, голова Львівського ставропігійного братства св. ап. Андрія Первозваного о.д. Юрій Федів, керівник ансамблю "Лоп'єнка" із Польщі - п. Галина Рехліцька.

 Між піснеспівами, які виконував хор "Ставрос" для присутніх християнську поезію декламувала п. Оксана Мончин.

Наприкінці фестивалю від організаторів слово подяки виголосив о. Юра Альбічук та п. Сімона Лева - голова асоціяції хору "Хвалім Господа" с. Вишня Рівня.

Завершився фестиваль традиційним мармороським многоліттям.