Думи мої, думи мої…


Шевченкова творчість – це неоціненний скарб українського народу. Слова, написані великим пророком українського народу Тарасом Григоровичем, незважаючи на століття та різні окупаційні режими жили і передавалися з покоління в покоління. Його твори перекладені на десятки мов, звучать на всіх континентах, ними захоплюються десятки і сотні мільйонів людей.

В березні традиційно по всій Україні та діаспорі вшановують пам’ять великого кобзаря Тараса Шевченках.

 27 березня 2010 р. традиційно творчий вечір шевченкової поезії провела українська громада м. Перемишля (Польща). Багато старших людей, які народилися українських селах і містах перемищини, що тепер знаходяться в сусідській державі згадують із приємністю ту велич святкових заходів, присвячених сину нашого народу.  Адже в кожному місті та селі молоді українці, які мешкали чи то в  Австро-Угорщині чи Польщі знали безліч творів Тараса Шевченка, чого не можна констатувати про теперішнє покоління, особливо у східних теренах України.

Цьогорічне свято проходило в Національному музеї перемишської землі. Актова зала не вмістила всіх охочих послухати і побачити виконання творів Шевченка. Особливо приємно було побачити велику кількість молодої генерації українців. Виконанням «Заповіту» розпочалася святкова програма.  Веселий настрій всім присутнім подарували вихованці українського садочку м. Перемишля, які заспівали декілька пісень та кожеш продекламував по невеличкій стрічці вірша. Урочистості продовжила доктор Ягелонського університету п. Ольга Кіх. Тема доповіді «Між Гоголем та Шевченком»  розкрила суть двох великих синів нашої землі. Зокрема дослідник творчості п. Ольга зуміла знайти спільні риси діяльності та її відмінності. Висновком доповіді стало утвердження Тараса Шевченка як поборника за українську ідею, самоствердження українця-патріота, а Гоголя, як людини, що любила понад все свою землю, проте ідентифікувала себе як малороса.

Під орудою п. Ольги Попович молодіжний хор ім. М. Вербицького та жіночий ансамбль «Намисто» представили музичну частину концерту.

Учні української школи ім. Маркіяна Шашкевича під керівництвом п. Анни Лесків виконали інсценізацію поеми «Сон». Співом супроводжував ансамбль «Лілея». Хочеться зазначити, що театральний гурток шашківчан бере активну участь у всіх заходах, які організовує українська громада Підкарпатського воєводства (авт.- українську школу польська влада після «депортації на Україну» та акції «Вісла» в 1944 р. дозволила відкрити в м. Перемишлі тільки на поч. 1990-х. рр.)

Також для присутніх  читала поезію п. Ірина Спольська, керівник молодіжного ансамблю «Надія».

Лунала цього дня на перемишській сцені і бандура. Пані Марта Корецька, яка навчає дітей гри на цьому музичному інструменті представила виконання творів двома групами: молодшою і старшою 

Пані Марія Тупська, голова об’єднання українців Перемишського повіту щиро подякувала всіх присутнім за спільну участь у вшануванні пам’яті Тараса Шевченка. Адже, до Перемишля прибули люди із українськиї сіл: Кальникова, Хотинця, Гаїв, Клокович. Прибув також віце-консул української амбасади із м. Люблина п. Дириза Сергій, який подарував для школи ім. Маркіяна Шашкевича збірку книг Кобзаря.

Спільним виконанням  «Реве та стогне Дніпр широкий» завершився щорічний вечір шевченківської творчості.

 

Юрій Федів

Львів-Перемишль-Львів