НОВИНИ ЗА СІЧЕНЬ-БЕРЕЗЕНЬ 2010 РОКУ


З нагоди дня пам’яти прп. Венедикта Нурсійського, небесного покровителя Харківської єпархіяльної бібліотеки (14/27 березня), у Квітну неділю після Служби Божої в бібліотеці пройшла зустріч читачів.

Її відкрив архиєпископ Ігор, нагадавши про християнський подвиг першого завідувача бібліотеки, спочилої Лідії Андрійко, і віддавши шану жертовній праці нинішнього завідувача бібліотекою, ветерана відродження Української Церкви в Харкові Лілії Воєводи. Потім завідувач бібліотеки Лілія Воєвода розповіла про поточну працю бібліотеки та її плани на майбутнє. Ніна Немировська познайомила учасників зустрічі з творчим дебютом однієї з юних парафіянок Свято-Дмитрівського храму, Оксани Підопригори. Присутні послухали розповідь авторки й обговорили надруковане в журналі оповідання Оксани.

 

9 березня 2010 р., в 196-річчя з дня народження великого українського поета в Харкові церковна спільнота й представники патріотичних середовищ Харкова вшанували пам’ять Тараса Шевченка. О 14.00 до пам’ятника Великому Кобзареві було покладено квіти від Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ, обласних організацій Української Народної партії, Християнсько-Демократичного Союзу, партії "Реформи і порядок", Слобідського козацького полку, від багатьох харків’ян. У пастирському слові архиєпископ Ігор нагадав про єднання слова і вчинків у життєвому досвіді Тараса Шевченка й відзначив, що український поет ніколи не стане символом корумпованого чиновництва чи економічно-політичних кланів, занурених у боротьбу за владу. Він завжди залишиться духовним лідером опозиції, символом справжньої інтеліґенції, здатної безбоязно захищати свої права. Двома годинами раніше пам’ятник Шевченкові в Харкові відвідали представники влади, Партії Реґіонів і "Нашої України", УПЦ-МП та УПЦ-КП. Зранку біля пам’ятника пройшло віче, організоване Блоком Юлії Тимошенко.

 

11 лютого 2010 р. в офісному центрі "Sun City" Харківська організація ХДС провела конференцію-семінар "Школяр у суспільстві", покликану привернути увагу громадськости до проблем виховання й становлення людської особистости. Організаційний комітет очолювала Катерина Співак. Пленарне засідання було присвячене проблемам виховання в школі, небезпеки зовнішніх спокус для школяра, формування духовних цінностей школяра. Після цього пройшла робота в секційних групах. На пленарному засіданні виступив архиєпископ Ігор Ісіченко. Пролунали також виступи єпископа Мар’яна Бучека (РКЦ), представників протестантських конфесій, освітян, працівників виховних закладів. У конференції взяв участь народний депутат України Володимир Марущенко. Організатори провели засідання в формі вільного спілкування за кавою. Доповіді чергувалися зі співом молитов виконавцями, що представляли різні конфесії. Співці Свято-Дмитрівського храму УАПЦ м. Харкова виконали  молитви "Отче наш" та "Царю Небесний".

 

11 лютого 2010 р. в прес-центрі "Майдан Свободи" пройшов круглий стіл "Школяр у суспільстві". В ньому взяли участь народний депутат України Володимир Марущенко, голова Харківської обласної організації Християнсько-Демократичного Союзу Юрій Потикун і представники християнських релігійних громад Харківщини: архиєпископ Ігор Ісіченко (УАПЦ), єпископ Мар’ян Бучек (РКЦ), ієромонах Йоаким Ковальчук, ЧСВВ (УГКЦ), пастор Сергій Циганков (християни віри євангельської), пастор Святослав Фехтель (Німецька Євангельсько-Лютеранська Церква) та ін. Круглий стіл вів Віктор Козоріз. Обговорювалися проблеми викладання християнської етики та реалізації виховного потенціялу школи.

 

29 січня 2010 р. в громадах Харківсько-Полтавської єпархії пройшли заупокійні богослужіння за героїчними оборонцями Києва, що полягли в бою з большевиками 29 січня 1918 р. під станцією Крути. Архиєпископ Ігор очолив Архиєрейську Святу Літургію в Покровському храмі м. Боярка (настоятель о. Дмитро Присяжний). Перед Службою Божою було відправлено чин освячення нового престолу. Співслужили владиці священики Київського деканату. Співав львівський хор "Осанна" (керівник Володимир Бень). Після Служби Божої собор священнослужителів і хористи вирушили до могили героїв Крут на Аскольдовій могилі в Києві. До могили було покладено квіти від клиру й мирян Харківсько-Полтавської єпархії. Було відправлено панахиду за загиблими оборонцями України. В Харкові панахиду за героями Крут відправив прот. Сергій Підтягин. Панахида відбулася на місці, де буде відновлено пам’ятник героям Крут, на колишньому Мироносицькому цвинтарі.

 

22 січня 2010 р. у Свято-Дмитріївському храмі м. Харкова під час виконання ремонтних робіт на склепінні південної нави з-під обваленого шару вапняного тенькування відкрився розпис у вигляді хреста, в центрі якого зображено Пресвяту Богородицю на повний зріст, вгорі - Господа Ісуса Христа, а ліворуч і праворуч зображено десять постатей святих, що дивляться на Богородицю. Попередньо можна припустити, що на розписі зображено явлення Пречистої Діви Марії на Почаївській горі. Стан розпису є вкрай поганим. Весь розпис і лики цілеспрямовано понівечені насічками. Основа розпису вкрита щілинами, що утворилися внаслідок перебудов храму. Свято-Дмитрівська парафія просить фахівців з реставрації надати допомогу у відновленні цього розпису. Пропозиції можна надсилати за електронною адресою: vetalmakar@mail.ru або за телефоном: 0663759052 (Віталій Макаревич).

 

27 січня 2010 р. виповнилося 220 років з дня народження визначного українського поета Петра Гулака-Артемовського. Літуратурний талант поета розвинувся в Харкові, де вихідець із Правобережної України вчився, а згодом працював у найдавнішому українському університеті (тепер - Харківський національний університет імени В.Н. Каразіна). Вплив Гулака-Артемовського позначився на виникненні Харківської школи романтиків, на приході в українську прозу Григорія Квітки-Основ’яненка. З нагоди ювілею на могилі Петра Гулака-Артемовського, що чудом збереглася після перетворення старого харківського цвинтаря на "Молодіжний парк", було відправлено панахиду. Очолив богослужіння архиєпископ Ігор Ісіченко, доктор філологічних наук. Йому співслужив прот. Олег Козуб. У проповіді архиєпископ Ігор нагадав про талант Петра Гулака-Артемовського спонукати виникнення і розвиток чужих ініціятив, про широкомасштабний вплив на культурне життя Харкова першої половини ХІХ ст., коли місто перетворилося на справжню столицю української культури. Відбулося покладення квітів до могили поета. Пролунали виступи провідного наукового співробітника Харківського літературного музею Ольги Різниченко, голови Харківського відділення Українського фонду культури Віктора Бойка, голови Харківської організації Спілки письменників України Івана Перепеляка, лауреата Шевченківської премії поета Степана Сапеляка. На панахиді були присутні декан філологічного факультету Харківського національного університету проф. Юрій Безхутрий, письменники, актори, літературознавці з Харкова й Києва.

 

24 січня 2010 р., в неділю по Богоявленні, полтавська парафія вшановувала 50-річний ювілей свого настоятеля, прот. Ігоря Литвина. Архиєрейську Святу Літургію очолив архиєпископ Харківський і Полтавський Ігор. У вітальному слові він відзначив жертовність і плідність пастирського служіння прот. Ігоря Литвина, його духовне зростання, сполучення якостей досвідченого душпастиря й справжнього інтеліґента (http://www.uapc.org.ua/ua/?newsId=544). Ювіляра привітали харківський декан прот. Олег Козуб та ветеран відродження УАПЦ на Полтавщині о. Василь Крупа. Після Служби Божої відбувся урочистий парафіяльний обід, а потім - зустріч парафіян із єпархіяльним архиєреєм. Владику супроводжували голова Харківського крайового братства Вадим Приходченко, заступник голови братства Віталій Липинський та іподиякон Віталій Макаревич.

 

На Свято Соборности України, 22 січня 2010 р., представники Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ та патріотичних сил Харкова поклали квіти до пам’ятного знаку проголошенню незалежности України на центральному майдані міста. Пролунав Четвертий універсал Центральної Ради, яким 22 січня 1918 р. було проголошено державну самостійність України. Його прочитав Михайло Барбара. Єпархіяльну консисторію представляли архиєпископ Ігор Ісіченко, прот. Віталій Зубак (Харків), прот. Олег Козуб (Циркуни), о. Павло Кущ (с. Мурафа), о. Станіслав Аштраф’ян (с. Соколове). Було покладено квіти від харківських обласних організацій Української Народної партії (голова Василь Третецький), Християнсько-Демократичного Союзу (голова Юрій Потикун), ВО "Свобода" (голова міської організації Олександр Ґава), від інших партій і громадських організацій. Пролунала молитва за Україну. Покладення квітів було організовано Харківським крайовим братством апостола Андрія Первозваного (Вадим Приходченко).

 

21 січня 2010 р. з нагоди 32-річчя трагічної смерти Олекси Гірника на Чернечій горі біля могили Тараса Шевченка було відправлено панахиду за всіма загиблими за незалежність України. Співслужили о. Володимир Червонников (Канів, УАПЦ) та о. Олексій Геник (Київ, УГКЦ). На панахиді були присутніми син загиблого Євген Гірник, народні депутати, представники Черкаської обласної державної адміністрації, місцевої влади, громадських організацій.

 

9 січня 2010 р., в день пам’яти первомученика й архидиякона Стефана, Харківсько-Полтавська єпархія урочисто відзначала 20-річчя відродження УАПЦ в Україні. Вранці в Свято-Дмитрівському храмі архиєпископ Ігор у співслужінні собору духовенства Харківського, Київського та Полтавського деканатів відправив Святу Літургію. На малому вході харківський декан о. Олег Козуб був зведений у сан протоієрея, священики Леонід Даниленко й Назарій Момотюк нагороджені наперсними хрестами, а о. Олег Усов - камілавкою. Після братньої трапези в Українському культурному центрі "Юність" пройшла урочиста академія, сценарій котрої склала титар Свято-Дмитрівського храму Ольга Різниченко. Вели академію Ігор Капустянський і Оксана Підопригора. Було показано відеосюжети й слайд-фільми, що висвітлювали 20-річну історію відродження УАПЦ. Своїми спогадами про визначні події та особистостей, що визначили розвиток УАПЦ, поділилися о. Леонід Даниленко, Ніна Немировська, прот. Віталій Зубак, Кость Черемський, голова Всеукраїнського братства Валентина Чешкова, архиєпископ Ігор, голова Харківського братства Вадим Приходченко. Харківський хор "Світанок" (керівник Василь Салевич) здійснив інсценування українських звичаїв відзначення різдвяного свят-вечора. Виступали парафіяльний хор Свято-Дмитрівської церкви, кобзар Кость Черемський, музиканти Лариса Бабаєва та Оксана Підопригора. Маленький парафіянин Петрик Пінчук заграв на флейті. Свій вірш про часи ув’язнення прочитав відомий харківський поет Степан Сапеляк. На адресу академії надійшли вітання від голови проводу ОУН (р) Стефана Романіва, від харківської організації Християнсько-Демократичного Союзу. Привітав громаду голова Харківської обласної організації ВО "Свобода" Ігор Швайка.

 

січня 2010 р. різдвяне богослужіння в Свято-Дмитрівському храмі м. Харкова очолив архиєпископ Ігор Ісіченко. Владиці співслужив настоятель храму прот. Віталій Зубак. Після Архиєрейської Святої Літургії парафіяльний хор під управлінням п. Василя Салевича виконав концерт колядок. У парафіяльній залі відбулася вистава вертепу, здійснена силами харківської організації Спілки української молоді.