Братство організувало пізнавальну екскурсію Київщиною


13-15 травня Львівське ставропігійне братство св. ап. Андрія Первозваного організувало пізнавальну екскурсію Київщиною.

Екскурс розпочався із відвідин дендропарку "Александрія" у м. Білій Церкві. Велика історія та незліченна кількість цікавих рослин, які зібрані у цьому парку, цікава розповідь місцевого священика УАПЦ прот. Сергія Ковальчука - все це разом збагатило львівських братчиків у знанні українського краєзнавства.

Після відвідин дендропарку братчики відвідали краєзнавчий музей. Експозиції, які ведуть відвідувача у перші століття нашої ери та закінчуючи сучасністю, виражену у показі Майдану та обороні України від навали "сусідів".

Наступним об'єктом екскурсії - Покровська церква у Пархомівці.

Село Пархомівку (810 мешканців), що у Володарському районі Київщини, заснували 1616 року. Початково воно належало князям Вишневецьким. В середині 18 століття — Михайлу Глембоцькому, далі – Буткевичу, а з 1800 – Крижанівському. Ще до 1771 року тут була церква Покрови, яка завалилася від старості. З її рештків зклепали таку-сяку капличку, яка прослужила вірянам до 1820 року, коли коштом власника Пархомівки – Фадея Крижанівського – збудовано нову.
У 1893 р. інший власник Пархомівки – К.Рудницький – продає ці землі російському промисловцю, спадковому дворянину з Нижегородської губернії Віктору Федоровичу Голубєву.

Сучасна Покровська церква будувалася з 1903 по 1906 рік. Храм є тринавовою базилікою, увінчаною шоломоподібною банею, з виділеним трансептом і дзвіницею над нартексом.
Автор проекту Володимир Олександрович Покровський (1871-1931) здобув освіту в Петербурзькій Академії мистецтв 1897 р., брав участь у проектуванні й будівництві собору в Варшаві (зруйнований у 20-х роках 20-го століття) та церкви в Гусь-Хрустальному (1898-1902) під керівництвом Л.Бенуа. Пархомівська церква (і одночасно споруджувана церква Апостолів Петра та Павла на Шлісельбурзьких порохових заводах) були першими самостійними роботами талановитого архітектора, та такими вдалими, що відразу по закінченні будівництва Покровського храму у Пархомівці у 1907 р. – В.О.Покровський удостоюється звання академіка архітектури, а вже у 1913 р. – архітектора височайшого двору.

На зворотній дорозі до Львова братчики відвідали Київ: спочатку завітали на Совки у парафію Різдва Богородиці УАПЦ. Там радісно зустрів гостей настоятель о. Валерій Копійка з парафіянами. 

У суботу 14 травня Православна церква святкує священомученика Макарія, Митрополита Київського. Тож братчики привітали у приміщенні Патріярхії УАПЦ Предстоятеля Церкви. Владиці було приємно, що така велика кількість земляків прибули до нього у гості (48 осіб), пам'ятають та шанують свого архієрея.  

Разом із Владикою Макарієм усі вирушили на вул. Інституцьку. У переддень вшанування жертв тоталітарних режимів вірні УАПЦ молитвою згадали про Небемну сотню та усіх новітніх патріотів.