У Львові пройшов урочистий вечір, присвячений 100 річчю від дня народження Патріярха Димитрія


"Те, що мене зацікавило і зворушило у Патріархові Димитрію,- це щиромолитовний дух і здатність сприймати нову інформацію. Нові книги, цікаві для нього, Він перечитував і на все відгукувався" - Євген Сверстюк.

28 лютого у приміщенні Львівського будинку органної та камерної музики відбувся урочистий вечір, присвячений 100 річчю від дня народження Патріярха УАПЦ Димитрія.

Благословив захід Митрополит Київський та всієї України Макарій, Предстоятель УАПЦ.

Цього вечора можна було почути поезію авторства Патріярха, яку читали п. Кость Маркович, п. Оксана Мончин та п. Оксана Букай, а також музичні твори Владики, які виконали хори церкви свв. апп. Петра і Павла та "Ставрос" Львівського ставропігійного братства св. ап. Андрія Первозваного.

Соїми спогадами про життя Владики поділилася п. Оксана із роду Любович та о. Михайло Льода із с. Женева Буського району, де о. Володимир Ярема (Патріярх Димитрій) служив першу свою св. Літургію. Пані Оксана, як людина, що пам'ятає Владику ще із с. Глідно (Березівський повіт, Польща) згадала їхнє рідне лемківське село та тяжку долю переселення в Україну. Із доповідями про духовну сторону Патріярха Димитрія поділився п. Роман Максимович, член Патріяршої ради УАПЦ.

Про мистецьку сторону діяльності Владики розповіли Кость Маркович (приват-доцент кафедри сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтва, упорядник праць Патріярха Димитрія по дослідженню ікон) та Олександ Ярема (відомий архітектор, в минулому- довголітній головний архітектор м. Львова).

Неповторні піснеспіви подарували для присутніх народна капелу бандуристів "Зоряниця" ЛНУ ім. Івана Франка (керівник Зеновія Сичак), а також народний муніципальний хор "Гомін" (художній керівник та диригент Руслан Лешенко).

Наприкінці заходу ведучі зачитали пророчі слова Патріярха Димитрія, які були озвучені у 1999 р. на Християнському форумі української молоді:" Вірмо, що у Бога визначений світ­лий Промисел України. Треба розумі­ти і бачити, що все прийде до кращо­го. Вірмо, що Україна стане великою європейською державою, подолає на­слідки колоніяльного стану в духовно-культурному суспільному житті. Отож працюймо! І дай Боже, щоб молодь України полюбила Бога над усе".

Спільним виконанням гімну "Боже Великий, єдиний" завершився урочистий вечір, присвячений сторіччю від дня народження Патріярха УАПЦ Димитрія.