Голова Братства прийняв єпископські свячення


23 серпня 2015 р. у с. Чишки, що неподалік м. Львова чотирма архиєреями  УАПЦ було освячено храм Успення Пресвятої Богородиці.

У часі св. Літургії відбулася істрична подія - хіротонія єпископа Херсонського і Миколаївського Бориса (в миру Володимира Харка).

З доброї волі родини Патріярха Димитрія хіротонія відбулася у ризах світлої пам'яті Патріярха Димитрія.

Блаженніший Макарій та єпископат, духовенство і миряни щиро привітали нововисвяченого єпископа Бориса.

Єпископ Борис (в миру Володимир Харко) народився 4 квітня 1979 р. в м. Буську Львівської області в сім’ї службовців. У 1985–1995 рр. навчався у середній школі № 1 м. Буська, яку закінчив із золотою медаллю. З відродженим у 1990 р. Буським свято-Миколаївським братством УАПЦ брав участь у його заходах та діяльності. У 1995–2000 рр. навчався в Інституті міжнародного бізнесу та менеджменту Тернопільської академії народного господарства, отримав диплом спеціаліста (з відзнакою) за спеціальністю „Менеджмент у виробничій сфері” та здобув кваліфікацію економіста-менеджера.

У 1999 р. з благословення блаженної пам’яті святішого Патріарха УАПЦ Димитрія вступив до Колегії Патріарха Мстислава (м. Харків), яку закінчив у 2007 р., отримавши кваліфікацію бакалавра богослов’я (тема дипломної роботи – „Фінансовий механізм управління парафією”). За 2000–2004 рр. здобув вищу релігійну освіту за спеціалізацією катехитика у Вечірній богословські школі Катехитично-педагогічного інституту Львівської богословської академії, що стала Українським Католицьким Університетом (тема роботи – „Катехиза в літургії Святого Якова”), там же навчався в магістратурі з катехитики у 2005–2007 рр. 2007–2008 рр. – навчання в магістратурі Національного університету „Острозька академія” за спеціальністю „Богослов’я”, здобув кваліфікацію магістра богослов’я, викладача філософських та релігієзнавчих дисциплін (тема роботи – „Управління церковними спільнотами”). У 2000 р. вступив в аспірантуру Львівського національного університету імені Івана Франка. З вересня 2001 р. до серпня 2015 р. працює викладачем (асистент, а з 2009 р. – доцент) кафедри менеджменту цього ж університету. З жовтня 2010 р. до серпня 2015 р.  поєднує виконання обов’язків заступника декана економічного факультету з навчально-виховної роботи.

У 2008 р. присуджено науковий ступінь кандидата економічних наук зі спеціальності економіка та управління національним господарством (тема роботи – „Організаційно-економічний механізм прикордонного співробітництва”).

У 2009–2013 рр. навчався на факультеті міжнародного права і бізнесу Інституту післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки Львівського національного університету імені Івана Франка, де здобув кваліфікацію юриста-міжнародника (тема роботи – „Міжнародно-правове регулювання транскордонного співробітництва України та Польщі”).

14 квітня 2011 р. присвоєно вчене звання доцента кафедри менеджменту.

У 2005 та 2009 рр. проходив стажування у Вроцлавському університеті (Польща), у 2011 р. вивчав досвід запровадження Болонського процесу університетами Словаччини. У 2010 р. підвищував кваліфікацію у ВНЗ „Університет економіки та права „КРОК” в літньому інституті Української Асоціації з розвитку менеджменту та бізнес-освіти”, а у 2014 р. – в Тернопільському національному економічному університеті. Є співорганізатором та модератором студентських конференцій у Вроцлавському університеті (Польща), Сілезькій політехніці (Польща), Познанській Політехніці. Брав участь в міжнародних конференціях з проблем душпастирства та виховання університетської молоді Європи у Мюнхені (2011 р.) та Римі (2012 р.). Опубліковано понад 80 наукових, навчально-методичних праць. У 2006–2015 рр. обирався депутатом Буської міської ради та очолював постійну комісію з питань планування, бюджету та фінансів.

З 2005 р. є членом Львівського крайового ставропігійного братства св. ап. Андрія Первозваного, обирався в Управу Братства, є членом редколегії всеукраїнської газети „Успенська вежа”, у 2013–2015 рр. за рішенням виборної конференції був головою Львівського Братства.

Влітку 2002 р. з благословення Високопреосвященнішого Адама, архієпископа Перемисько-Новосанчівського, перебував у свято-Кирило-Мефодіївському Уйковицькому монастирі Польської Автокефальної Православної Церкви.

Блаженнішим Макарієм, митрополитом Київським і всієї України, Предстоятелем Української Автокефальної Православної Церкви, 19 липня 2015 р. Б. хіротонізований в сан диякона (церква св. ап. Петра і Павла с. Словіта), 7 серпня того ж року пострижений у чернецтво з іменем Борис (Свято-Успенська ставропігійна церква м. Львова), а 9 серпня хіротонізований в сан ієромонаха (Свято-Борисо-Глібська церква, м. Львів). 13 серпня рішенням Патріаршої Ради та Архієрейського Собору УАПЦ обраний єпископом Херсонським і Миколаївським, 14 серпня возведений у сан ігумена (Свято-Андріївський кафедральний собор, м. Київ), а 16 серпня возведений у сан архімандрита (Свято-Преображенська церква, с. Волиця Сокальського району Львівської області). 22 серпня відбулось наречення на єпископа (Свято-Успенська ставропігійна церква м. Львова), а 23 серпня звершена архієрейська хіротонія – Блаженнішим Макарієм, митрополитом Київським та всієї України, Предстоятелем Української Автокефальної Православної Церкви, Високопреосвященнішим Мстиславом, архієпископом Тернопільським, та Преосвященнішим Віктором, єпископом Мукачівським і Карпатським, – на єпископа Херсонського і Миколаївського (Свято-Успенська церква, с. Чишки Пустомитівського району Львівської області).