З А Я В А Львівського ставропігійного братства з приводу квітневих подій в УАПЦ від 21.04.2015 р.


Львівське крайове ставропігійне братство св. апостола Андрія Первозваного вважає неприпустимим і аморальним застосування в церковному середовищі цинічних бізнес-методів конкурентної боротьби, типу рейдерства та так званого полювання за головами. Вважаємо, що такі події лише поглиблюють розкол суспільства за релігійною ознакою, сприяють пропагованим ворогами гаслам щодо прозелітизму, безблагодатності, розкольництва, етнофілетизму та політизації Церкви і в кінцевому результаті виглядають демаршем антиукраїнських сил, які спрямовані на розкол нашого суспільства та демонтаж державності.

Розвиток подій щодо зміни юрисдикції або ж негайного підпорядкування однієї юрисдикції іншій у час Великого посту, а також активне обговорення та роздача інтерв’ю та коментарів переконують християнське середовище про їх інспірацію не від Істини та Любові, якими є Господь Бог, але від супротивника, який завжди ділить, руйнує і в результаті губить людські душі. 

Як християни і громадяни демократичної країни ми поважаємо особистий вибір тих чи інших осіб – релігійних діячів, а чи більшості вірних релігійних громад чи організацій, однак наголошуємо на правових наслідках – майно згідно з чинним законодавством повинно залишатися в тій юрисдикції, в якій воно надбане, хоч би й вірними попередній юрисдикції залишалася меншість релігійної громади. 

Тому ми як православні християни, українські громадяни, представники мирянської організації – Львівського ставропігійного братства, котре старше за Московський патріархат та Берестейську унію – нагадуємо релігійним діячам, владцям, виконавцям замовних рішень, що охоронцем православної віри є Божий люд, тобто церковний загал, а тому не варто зневажати думку вірних, а ухвалювати рішення за поради та консенсусу, досягнутого на Помісному Соборі Церкви. 

Застерігаємо усіх, що внаслідок амбіцій і непродуманих вчинків різних осіб зараз можемо втратити те, що розвивали і за що боролось і неодноразово відроджувало багато поколінь наших попередників – нещалежність і єдність Правосавної Церкви та незалежність і соборність Української держави.

Закликаємо усі сторони до порозуміння, взаємопрощення, взаємоповаги та вирішення усіх суперечливих питань на Помісному Соборі УАПЦ, проведення котрого планують на початок червня 2015 року

Щоб знайти вихід з цієї, здавалось би, безвихідної ситуації навернімось на шлях, до якого закликають нас слова Святого Письма: „Дбайте про любов, прагніть до духовного!” (І Кор.14:1).

 

За дорученням Управи

Голова Братства                                                                  Володимир Харко