Хор "Ставрос" - переможець "„Gloria in excelsis Deo”


25 січня 2015 р. у місцевості Тісна (Польща) відбувся IV міжнародний фестиваль колядок та вертепів "Gloria in excelsis Deo", участь у якому взяли колективи із Польщі, Словаччини та України.

Від України колядував хор "Ставрос" Львівського ставропігійного братства св. ап. Андрія Первозваного. В основному звучали піснеспіви українською мовою, а деякі добре знані на Галичині польською. Від українців Польщі колядував відомий колектив ОУП "Відимо" із м. Сянока під керівництвом п. Маріанни Ярої.

Переможцем фестивалю "Gloria in excelsis Deo" оголошено гостей із Львова. 

У вітальному слові ксьондз Януш Маршалек, настоятель місцевого костелу св. Станіслава, подякував "Ставросу" за участь у фестивалі та висловив захоплення чудовою українською колядою. 

Місцевість Тісна сьогодні відома як куротна.

У 1951 році передана як усі місцевості Бескид (частина Дрогобицької області) Польщі у рамках обміну території. Усі місцеві мешканці були примусово депортовані у степи України. Натомість порожні оселі заселили люди із цілої Польщі. У селі існувала церква, яка на даний час розібрана, на її місці стоїть пам'ятний хрест. Проте, місцеві мешканці шанують українське і сприяють поверненню української коляди у бойківську частину Карпат.