Владику УАПЦ вшановано нагородою


Нагороду «Пам'ять справедливих» в Люблінському католицькому університеті 25 вересня вручили двом владикам з України: архиєпископу УАПЦ Харківському і Полтавському Ігорю (Ісіченку) та єпископу УГКЦ Софрону (Мудрому).

Владики одержали нагороду «за творення єдності між польським та українським народами, за розвиток культурного діалогу, який служить побудові духовної єдності Європи».

Як повідомили в прес-службі Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ, грамоти владикам підписав архиєпископ Юзеф Жичінський, відомий філософ та богослов, великий канцлер Люблінського католицького університету.

За інформацією КАІ, нагородження відбулося в рамках міжрелігійного Конгресу християнської культури.

У своїй доповіді на Конгресі владика Ігор наголосив, що сьогодні релігійна людина зазнає надзвичайно великого тиску. На думку архиєпископа, ХХ століття показало кризу церковного лібералізму. «Не виправдалися надії на те, що процеси секуляризації вдасться стримати спрощенням обрядів, відмови від постів чи архаїчних форм літургійної мови», — зазначив владика Ігор. Він також наголосив, що роль Церкви полягає не в соціальних чи культурних експериментах, а в свідченні.

Нагорода «Пам'ять справедливих» виконана у формі бронзової статуетки, на якій зображено рівноапостольних Кирила і Мефодія. Разом з владиками нагороди також отримала група діячів української культури.