14 травня 2011 року


За тиждень до шевченківських роковин, 14 травня 2011 р., в Каневі пройшла традиційна зустріч Всеукраїнського братства апостола Андрія Первозваного. На ній зібралися представники крайових братств зі Львова, Харкова, Києва, Кіровограда, Миколаєва, Черкащини.

Розпочалася зустріч Архиєрейською Святою Літургією в храмі Вознесення Господнього м. Канева (район Костянець), захопленого УПЦ-КП 2008 р. й щойно поверненого за ухвалою суду Вознесенській парафії УАПЦ (настоятель о.Володимир Червонников). Очолив богослужіння архиєпископ Ігор (Ісіченко), йому співслужили о. Володимир Червонников (Канів), прот.Іван Лещик (Миколаїв),  прот. Олег Козуб (с. Циркуни), прот. Йосиф Дрекало (Кіровоград), о. Дмитро Присяжний (м. Боярка). На Службі Божій було виголошено заупокійну єктенію за всіх жертв політичних репресій, пам'ять яких вшановувалася цього дня в Україні. У проповіді архиєпископ Ігор нагадав про сповідницький подвиг жертв комуністичного режиму й порівняв його з переслідуваннями вірних канівської парафії Вознесіння Господнього, позбавленими три роки тому храму, що збудований коштом їхнього земляка з США Олександра Воронина для громади УАПЦ. Після відпусту присутні з піднесенням проспівали <<Многії літа>> архиєпископу Львівському Макарію (Малетичу), чиє тезоіменитство припало на 14 травня. Радість присутніх була затьмарена появою представників місцевої адміністрації та силових відомств, які спробували опечатати храм для запобігання продовженню богослужінь УАПЦ. Архиєпископ Ігор звернувся до представників влади, розцінивши їхні дії як політичну провокацію, покликану повернути стан дискримінації канівської громади УАПЦ.

Фоторепортаж про богослужіння: picasaweb.google.com/uaoc.khpe/20110514

Відеозапис проповіді архиєпископа Ігоря: www.youtube.com/user/uaockhpe

Після цього учасники зустрічі хресним ходом підійнялися на Чернечу гору й відправили панахиду за Тарасом Шевченком на його могилі.

Фоторепортаж: picasaweb.google.com/uaoc.khpe/2011051402

Відбулася конференція Всеукраїнського братства апостола Андрія Первозваного. Вона прийняла звернення до єпископів УАПЦ в Україні та в діяспорі, а також заяву з приводу провокацій, влаштованих прокомуністичними силами 9 травня 2011 р.

Текст заяви: www.uapc.org.ua/ua/
На прохання голови Всеукраїнського братства Валентини Чешкової (м. Київ) конференція прийняла складення нею повноважень голови й обрала на голову братства львів'янина Тараса Дмитрика. Конференція висловила подяку Валентині Чешковій за десятирічну працю й сподівання на те, що тепер активізує свою діяльність Київське крайове братство.

Фоторепортаж про конференцію: picasaweb.google.com/uaoc.khpe/2011051403